eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyorsított eljárásban érkezhet haza a veszprémi gyilkosság két gyanúsítottja - a nap hírei

Egy új gazdasági világrendet megalapozó szabályrendszer létrehozásáról döntöttek római tanácskozásukon a világ hét legfejlettebb ipari államának pénzügyminiszterei és jegybankelnökei. Gyorsított eljárásban adják ki az osztrák hatóságok a veszprémi gyilkossági ügy két, Grazban fogva tartott gyanúsítottját. Több mint ezren vettek részt Budapesten, a Hősök terén szélsőséges szervezetek által megtartott rendezvényen; öt embert előállítottak. A nap hírei 2008. február 14-én, szombaton.

Egy új gazdasági világrendet megalapozó szabályrendszer létrehozásáról döntöttek római tanácskozásukon a világ hét legfejlettebb ipari államának pénzügyminiszterei és jegybankelnökei. Ezt a házigazda olaszországot képviselő Giulio Tremonti jelentette be. A G7-ek pénzügyminiszterei a kétnapos tanácskozás zárónyilatkozatában rögzítették, hogy legfontosabb prioritásuknak tarják a világgazdaság és a pénzpiacok stabilizálását. Hozzáteszik, hogy a tervezett, minimálisan betartandó elveket felsoroló szabályozás nemcsak a fiskális piacokat érinti majd. A résztvevők megállapodtak abban, hogy a tervezetet a G20-ak áprilisi londoni tanácskozása elé terjesztik, és bemutatják a G7-ek, valamint az Oroszországgal kiegészülő G8-ak következő konferenciáján.

Támogatja az MSZP választmánya, hogy csökkenjen a munkára rakodó teher, a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék. Ezt a testület elnöke közölte a választmány zárt ülése után, amelyen a kormányfő ismertette a válságkezelő elképzeléseket. Simon Gábor hangsúlyozta: nem lehet a költségvetési hiányt adóemeléssel kezelni, és az adócsökkentés is csak mérsékelten, az egyensúly fenntartása mellett lehetséges. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy nyilatkozott: a kormány képtelen kezelni a válságot, csak látszategyeztetéseket tart, de nem hoz érdemi, az emberek életét megkönnyítő intézkedéseket.

Dragon Pált jelölte a Magyar Demokrata Fórum országos választmánya parlamenti képviselőnek Boross Péter helyére - jelentette be Makay Zsolt, a testület elnöke. A volt kormányfő február elsejével mondott le mandátumáról, amelyet a Pest megyei területi listán szerzett 2006-ban.

Gyorsított eljárásban adják ki az osztrák hatóságok a veszprémi gyilkossági ügy két, Grazban fogva tartott gyanúsítottját - közölte a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Csányi Zoltán az InfoRádióban elmondta: ez azt jelenti, hogy Raffael Sándor és Németh Győző 10 napon belül Magyarországra kerülhet. A két férfit még hétfőn, menekülés közben fogták el Ausztriában, az A2-es autópályán. Korábban Sztojka Ivánt, a támadás harmadik gyanúsítottját előzetes letartóztatásba helyezte a veszprémi városi bíróság. A 27 éves férfi, aki péntekre virradó éjjel adta fel magát, kihallgatásán tagadta bűnösségét. A tanúvallomások és a biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök úgy vélik, hogy Marian Cozmát, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának román beállósát Raffael Sándor ölte meg vasárnap hajnalban.

Biztonsági okokból elrendelte a bíróság Jozef Rohác előzetes letartóztatását. Ezt a magyar hatóságoknak tegnap átadott, többrendbeli gyilkossággal vádolt és a budapesti Aranykéz utcai robbantásokkal kapcsolatba hozható szlovák férfi ügyvédje közölte. Somos Zoltán tájékoztatása szerint az előzetes letartóztatást 30 napra rendelték el, szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva. A nemzetközi körözés alatt álló férfit október végén tartóztatták le a cseh fővárosban ittas vezetés és hivatalos iratok hamisítása miatt. A prágai városi bíróság december elején döntött úgy, hogy Jozef Rohác kiadható Magyarországnak.

Több mint ezren vettek részt Budapesten, a Hősök terén szélsőséges szervezetek által megtartott rendezvényen. Öt embert előállítottak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Papp Judit tájékoztatása szerint egy férfit köröztek, három másikat és egy horvát állampolgárságú nőt pedig azért állítottak elő, mert közbiztonságra veszélyes eszközt találtak náluk. Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőséges szervezeteinek kezdeményezésére 1997 óta emlékeznek meg a becsület napjaként emlegetett eseményről, vagyis arról, hogy 1945. február 11-én a magyarországi SS-egységek főparancsnoka vezetésével több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból. A kitörésben részt vett katonák nagy része fogságba esett vagy meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×