eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szükség van-e felvételire?

Szükség van-e felvételire a közoktatásban? Hogyan válogatnak a főiskolák-egyetemek - ezekre a kérdésekre keresi a választ a Népszabadság, amely a vizsgák előtt és után álló negyedikesekről, hatodikosokról, érettségizőkről és egyetemistákról ír mai számában.

Az intézményesített felvételi először az általános iskolai negyedikesek és hatodikosok életébe lép be - e korosztály legjobbjait próbálják elcsábítani a magukat elitnek hirdető középiskolák. A kormányzat hangsúlyozza, a felvételi nem a gyerekek szűken vett tárgyi tudását, hanem matematikai, anyanyelvi kompetenciáját méri. Ennek ellenére a vizsgák tényleges versenyre készítik fel, kényszerítik, és annak alapján szűrik a már tíz éves gyermekeket is. A képzés magasabb szintjén a felsőoktatásban már indokolt, sőt kívánatos is lenne a mainál erőteljesebb verseny, állítja a lapnak a felsőoktatás több meghatározó szereplője. Mégis itt a legkevesebb a megmérettetés, hiszen évek óta nincsen felvételi, középfokú érettségivel már akár orvosi egyetemre is bejuthatnak a fiatalok. A lap forrásai szerint némileg még az elit egyetemek is rosszul kalkuláltak, hiszen nem számoltak azzal, hogy rohamosan romlik a középiskolások tudásszintje. Ez ma már napi probléma a nagy, jó hírű egyetemeken is. Nincs más megoldás, mint birkózni a felzárkóztatással, a középiskolás tananyag utólagos megtanításával. Az egyetemek a presztízzsel már kevésbé törődnek, hiszen a túlélést jelentő állami támogatást a hallgató hozza, ezért csak végszükség esetén tanácsolnak el közülük bárkit is.

A Magyar Nemzet információi szerint Havas Szófia javaslatot tesz az Egészségbiztosítási Felügyelet megszűntetésére. A szocialista képviselő indokairól szólva annyit mondott a lapnak, hogy gazdasági válság idején mindenhol takarékoskodni kell, legfőképpen a párhuzamos tevékenységet végző szervezeteknél. Úgy gondolja, legalább fél tucat másik hivatal, például az ÁNTSZ vagy a beteg és ellátott jogi közalapítvány foglalkozik az egészségügyi intézmények ellenőrzésével, illetve a betegek panaszaival. Az MSZP-ben azonban többen nem értenek egyet a képviselővel; ők arra hívják fel a figyelmet, hogy alig akad az egészségügyben "pozitívan feltüntethető intézkedés", és azok egyikét - az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását - kár volna szétrombolni. A szervezet az elmúlt két évben több mint 10000 megkeresést kezelt, és több mint 1500 hatósági eljárást folytatott le.

Forintdilemmában vannak az utaztatók - írja mai számában a Világgazdaság. A tendenciák 2009-re: csökken a repülőutak, nő viszont a luxusutazások iránti igény, valamint az autós és buszos utak és az alternatív üdülések népszerűsége, kisebb a kínálat, kevesebb a lekötött kapacitás, olvadó középkategóriás utazási piac. A 280 forintos euró alapján kiszámított katalógusárak a jelenlegi 300 forintos árfolyam esetén jelentős veszteségeket okozhatnak majd. A körülmények arra kényszerítik az irodákat, hogy 310-320 forintos euró árfolyammal határozzák meg az utakat. Ezzel viszont "kiárazzák" magukat a piacról.

A Napi Gazdaság szerint válságot orvosolhat az influenza. Az influenza-járvány tetőzése több-kevesebb gondot okoz a vállalatoknál. Szekeres Tamás, a több mint 300 alkalmazottat foglalkoztató Delta Fém és Acélipari Kft humánpolitikai igazgatója a lapnak elmondta: jelenleg már közel 80-an vannak táppénzen, a betegek száma napról napra nő. Az elmúlt néhány napban háromszorosára nőtt a táppénzbe vonuló dolgozók száma a Kerka Ruhaipari Gyártó és Kereskedelmi Kft-nél, lassan hetvenen nem dolgoznak már, mondta a gazdasági vezető. Viszont jó néhány dél és nyugat-dunántúli cégnél a termelés szempontjából nem okoz gondot, hogy egyre több az influenzás dolgozó, miután továbbra is alig van munka. Persze arra is van példa, hogy a járvány a legrosszabbkor, vagyis a nagy megrendelések idején dönti le a lábukról az alkalmazottakat. Ilyen például a Global 97 műanyagipari Kft esete. Az ügyvezető igazgató szerint a lehető legrosszabbkor ütötte fel a fejét a kór, hiszen négy hónap után, a közelmúltban jelentős megrendelést kaptak.

Itt a fordulat, most kell venni - írja a portfolio.hu. Az internetes portál a Nomura elemzőire hivatkozik, akik szerint jelenleg több tényező is optimizmussal töltheti el a befektetőket, akik a fordulatra várnak. A profitvárakozások lefelé módosulásának üteme lassulni kezdett, ami azért kölcsönösen pozitív, mert már a múltban is trendfordulót jelzett. A folyamatokból legalább a fejlődő piacok profitálhatnak, így a Nomura elemzői jelenleg, felülsúlyozásra ajánlják majd a régiót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×