eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Képviselői költségtérítés: passzív dühöngés helyett összefogás?

Több mint 200 ezer aláírást ad át csütörtökön az Országos Választási Bizottság elnökének Seres Mária, aki népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselők számlával igazolják kiadásaikat, és csak ezután kapják meg a költségtérítést. A képviselői költségtérítés ügye időről időre napirendre kerül.

"Végre csinálni szeretnék valamit, nem akarok passzívan dühöngeni" - mondta az InfoRádiónak Seres Mária arról, miért kezdeményez népszavazást annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselők számlával igazolják kiadásaikat, és csak ezután kapják meg a költségtérítést.

A nyíregyházi magánszemély civil és pártpolitikai segítség nélkül vágott bele az akcióba, és csütörtökön adja át az Országos Választási Bizottság elnökének az összegyűlt több mint 200 ezer aláírást.

Seres Mária kiemelte: kezdeményezése üzenetét meghallották az emberek, és bízik abban, hogy az akció bebizonyítja, össze tudnak fogni az emberek, és nem kellenek ehhez pártok. A népszavazás pótcselekvés, mert a politikusok nem akarnak döntést hozni valamiről, noha az emberek szeretnék ezt - hangsúlyozta.

Gyurcsány megint megszüntetné a számla nélküli költségtérítést

Név szerinti szavazással, november 25-én egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a képviselői költségtérítés megadóztatásáról szóló indítványt. Az MSZP által benyújtott javaslat alapján az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők februártól 15 százalékos adót fizetnek költségtérítésük és költségátalányuk után.

A miniszterelnök február elsején azzal állt elő, hogy szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés. Gyurcsány Ferenc azonban nem csak most mondta ezt, de korábban, amikor a kormány fizetett hirdetésekben "fair play"-kampányt folytatott, akkor is erről beszélt. Aztán saját pártja, illetve ő országgyűlési képviselőként már nem terjesztette ezt a törvényhozás elé, inkább megszavazta az adótanácsadók által is példátlanul alacsonynak tartott kivetést a képviselők költségtérítésére.

A kormányszóvivő a soron kívüli vasárnapi kormányülés után azt mondta: a miniszterek, államtitkárok fizetését a kormány már a válsággal kapcsolatos első intézkedések között csökkentette, a kormányzati szektorban dolgozók javadalmazása így reálértéken már kevesebb.

A Fidesz javaslatára - a miniszterek és államtitkárok fizetésének a 2002-es szintre való csökkentésére - Daróczi Dávid úgy reagált: azért a populizmusnak is van határa, majd hozzátette, a Fidesz azt még nem javasolta, hogy a parlamenti képviselők fizetését csökkentsék a hét évvel korábbi szintre.

Ez azonban nem igaz, ugyanis Navracsics Tibor frakcióvezető tavaly november 25-én az InfoRádiónak azt mondta: "nekünk volt eredetileg egy olyan javaslatunk, amely arról szólt volna, hogy a 2002-es szintre állítsák vissza az országgyűlési képviselők és a miniszterek fizetését, illetve költségtérítését is. Ezt azonban a többi párt nem támogatta, így egyetlen választási lehetőségünk volt: vagy a szocialisták 15 százalékos javaslatát támogatjuk vagy pedig továbbra is adó nélkül marad a költségtérítés."

A könyvelőkért aggódva

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője jó tárgyalási alapnak tartja Gyurcsány Ferenc közjogi javaslatait, azonban a parlamenti döntés után ő is jónak nevezte a költségtérítés mostani rendszerét.

"Ha az a cél, hogy még néhány alkalmazottat fel kelljen venni, vagy alkalmazni szükségeltessen azért, hogy a megnövekedett adminisztrációt valaki ellássa, akkor ez jó javaslat, egyébként pedig nem" - mondta Herényi Károly.

Korózs Lajos, a szociális tárca szocialista államtitkára is a parlamenti könyvelők túlmunkájáért aggódott. "Én mind a kettő verziót el tudom fogadni: a számlakérést és a számlával való elszámolást is. Biztos, hogy megbolondulnának ezektől a könyvelők az Országgyűlés hivatalában" - fejtette ki.

A szabad demokraták a főállású képviselőség mellett állnak ki.A miniszterek és képviselők költségtérítési igénylései körül Nagy-Britanniában is viták folynak. Most például a lapok Jacqui Smith belügyminiszter ügyéről cikkeznek - aki ugyan hétfőtől csütörtökig a húgánál száll meg, mégis felvesz 35 millió forintnyi költségtérítést.

A brit belügyminiszter példájának magyar megfelelője az MSZP szóvivőjének és feleségének esete. Nyakó István és felesége, Nagy Nóra a 2002-2006-os parlamenti ciklusban 36 milliós költségtérítést kapott. Korábban a Magyar Hírlap kiszámolta, hogy ez alapján Nyakó István évente 164.876 kilométert utazott. Ez azt jelenti, hogy az év minden napján - az ünnepeket is beleértve - kétszer megjárta a Miskolc-Budapest távolságot. Ez csak 126.290 kilométer, tehát 38 ezer kilométert hivatalos ügyek vagy egyéb intéznivalók miatt még hozzácsaptak.

Nyakó István felesége, Nagy Nóra is képviselő volt 2002 és 2006 között, ő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listáról jutott be. Bár házaspárként éltek (2003-ban házasodtak össze), a költségtérítés szerint mégsem közös autóval utaztak, sőt, egy lakásban sem éltek. Nagy Nóra ugyanis szintén felvette a 13 millió 835 ezer forint utazási költséget, valamint 4 millió 158 ezer forintnyi szállásköltség-térítést.

De nem egyedi a Nyakó-házaspár esete, a képviselői költségtérítéseket végignézve rendre találhatók érdekes számok a hivatalos lakással és állami autóval rendelkező vagy már évek óta a fővárosban lakó képviselők lakhatási és utazási költségelszámolásai között. Az előző ciklusban egyes képviselők 18 millió forintot is megkaptak költségtérítésként négy év alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×