eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bokros: A reformok nem a szeretetről és a népszerűségről szólnak

A munkát ösztönző adóreformot sürget Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában megjegyezte, hogy a reformok soha nem a népszerűségről, hanem az ország felzárkózásáról, a növekedés újraindításáról szólnak. A korábbi pénzügyminiszter szerint az index.hu-n megjelent adómódosítási tervezetből az derül ki, hogy elsősorban az adómértékek tologatása van napirenden az adószerkezet változtatása helyett.

Az index.hu internetes hírportálon megjelent tervezetből az látszik, hogy az adómértékek tologatása van napirenden az adószerkezet változtatása helyett - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közép-európai Egyetem tanára, aki hangsúlyozta: az igazi fontos változtatás az adóalap bővítése lenne.

Bokros Lajos azt is kifogásolja, hogy nincs szó az adómentes minimálbér, az eva és az eho eltörléséről, valamint az ingatlanadó bevezetéséről. Hozzátette: az áfa növelését nem a személyi jövedelemadó csökkentése miatt kieső bevételek pótlására kellene felhasználni. Ráadásul az áfakulcs hosszú távú emelése rontja az ország versenyképességét, ezért ennek az intézkedésnek csak ideiglenesnek kell lennie.

Jónak tartja azt az elképzelést, miszerint a tb csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás pedig nő, de a közgazdász úgy véli: bővíteni kell a fizetők körét, amelybe be kell vonni a nyugdíjasokat is.

A volt pénzügyminiszter szerint a politikusok az adóreform kapcsán mindig adócsökkentésről beszélnek, pedig nem az a lényeg, hogy csökkenjenek a lakosság terhei és a költségvetési bevételek. Úgy kell adóreformot végrehajtani, hogy annak hatása semleges legyen a büdzsére, ehhez pedig úgy kell átalakítani az adószerkezetet, hogy az a munkára ösztönözzön. Minden más reformot csak a munkaerőpiac megreformálása után, azzal összhangban lehet hatékonyan megvalósítani - hangsúlyozta.

Az aktív korú népesség nagy hányada nem dolgozik, sokan segélyekből élnek, s emellett feketén vállalnak munkát - mondta a szakember, aki szerint a reformok soha nem a szeretetről és a népszerűségről szólnak, hanem az ország felzárkózásáról és a növekedés újraindításáról.

Okosnak lenni és annak látszani

Bokros Lajos a gyenge forinttal kapcsolatban elmondta: a kormánynak el kell indítania a reformokat, helyre kell állítania a gazdaságpolitika hitelességét, le kell faragnia a költségvetési hiányt - ezek az intézkedések teremtik meg újra a bizalmat.

A szakember a kormányzat és a jegybank kommunikációjának felelősségét is hangsúlyozta. Bokros Lajos emlékeztetett arra, hogy nem elég okosnak lenni, annak is kell látszani. Ezzel Simor Andrásnak arra a nyilatkozatára utalt, amelyben a jegybank elnöke kijelentette: a jegybanknak nincs árfolyamcélja, és a gyenge forint adott esetben még jó is lehet a gazdaságnak. Ez szakmailag ugyan nem kifogásolható, de a forint gyors árfolyamesését eredményezte - mondta a közgazdász.

Bokros Lajos szerint ma már távolabb vagyunk az államcsődtől, amelyhez október végén, november elején még közel volt az ország, de kiemelte: ez elsősorban az IMF és az Európai Unió közös hitelcsomagjának köszönhető.

A 13. havi bér és nyugdíjról a volt pénzügyminiszter úgy véli: azok bevezetése teljesen felesleges és értelmetlen intézkedés volt, mert a kormány azok kifizetését lényegében külföldi hitelekből finanszírozza. Bokros Lajos azonban hangsúlyozta: új hitelek felvétele helyett el kell kezdeni végre a régiek visszafizetését.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×