eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb hitelbe veri magát a főváros

Újabb hitellel növelné adósságát Budapest. A fővárosi kabinet azt javasolja, hogy a 160 milliárd forintos adóssága mellé 33 milliárd forintot vegyen fel az önkormányzat fejlesztésekre, így például a Margit-híd és, az Uzsoki utcai Kórház felújítására, valamint szakképző központok létesítésére. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerint ugyanakkor a főváros hitelminősítése kedvező, mivel még az újabb kölcsönnel együtt is a működési bevétel 60 százaléka alatt marad az adósságállomány összege.

A Fővárosi Önkormányzat 33 milliárd forint fejlesztési hitelt szeretne felvenni 20 évre - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián, miután a Főpolgármesteri Kabinet az idei költségvetés tervezetéről tárgyalt, az InfoRádióban emlékeztetett: az 531 milliárd forint bevételt tartalmazó büdzsére vonatkozó javaslatot február 15-éig kell eljuttatni a Fővárosi Közgyűlés képviselőihez.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy a hitelt a többi között a Margit-híd és az Uzsoki utcai Kórház felújítására, valamint szakképző központok létesítésére fordítanák.

Nyáry Krisztián közölte: tavaly még 3 évre szerették volna felvenni a több mint 30 milliárd forintot, de a magas törlesztőrészletek miatt a hosszabb futamidőt tartják célszerűnek. Az önkormányzat teljes hitelállománya jelenleg csaknem 160 milliárd forint - emelte ki.

A Városháza kommunikációs igazgatója beszélt arról is, hogy az adósság a 33 milliárd forintos hitelfelvétellel együtt sem haladja meg a működési bevételek 60 százalékát.

Az igazgató hozzátette: miközben a fővárosban beszedett szja-bevétel 9,6 százalékkal nőtt, az állam a tavalyinál 2,2 százalékkal kevesebb forrást hagy a budapesti önkormányzatoknál. Az intézmények működéséhez szükséges állami normatíva 2,5 százalékkal csökken. Az iparűzési adónál kétszázalékos, az idegenforgalmi adónál pedig 15 százalékos csökkenést prognosztizál a büdzsé tervezete.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×