eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ausztriából szennyezik Magyarországot

Több dolog sem kedvez a jószomszédi viszonynak Ausztria és Magyarország között. A tervezett szemétégető nem az első, komoly környezetvédelmi vitát kiváltó osztrák döntés. A Rába habzása csaknem nyolc éve okoz problémát, és becslések szerint évente 45 ezer tonna illegális hulladék kerül magyar területre a szomszédos országból.

Az Õrségi Nemzeti Park is fellebbez a burgenlandi hatóságok pénteki döntése ellen, amellyel első fokon engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését - számolt be róla a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természet- és környezet-megőrzési szakállamtitkára. A fellebbezést a tárca szakemberi állítják össze - tette hozzá Haraszti László.

- A magyar álláspont szerint a szemétégetőt az országhatártól jóval távolabbi helyen kell felépíteni, egy mindkét fél számára elfogadható alternatív helyszínen. A hulladékégető ellen még kormányhatározat is született - kevés sikerrel. A tárca államtitkára azt is megjegyezte: az eddigi tárgyalások alapján nem lehetnek túl bizakodóak.

- A nyugat-magyarországi Rábán 2001 óta észleltek piszkos, filmszerű habréteget. Hamar kiderült: a szennyezés a folyó osztrák oldaláról érkezik. 2003 májusában egy vizsgálat ipari eredetű szennyezőanyagokat mutatott ki a vízben. A szaktárca kezdeményezte a közös osztrák-magyar fellépést, azonban 2004 februárjáig nem történt semmi, akkor a habzás miatt másodfokú vízminőség-védelmi készültséget kellett elrendelni.

2004 júliusában kiderült, hogy a káros anyag egy jennersdorfi bőrgyárból származik, de a környezetvédelmi határérték alatt marad, és nem károsítja a folyó élővilágát. 2005 elején - egy újabb szennyezési hullám kapcsán - derült ki, hogy a folyó a jennersdorfi bőrgyár fölötti szakaszon is habzik, ott két másik nagyobb bőrgyár működik. Ezt követően évek teltek el érdemi előrelépés nélkül. Amint erősödött a víz habzása, a magyar fél levélben kérte az osztrák felet a szennyezés megszüntetésére. Rendre jött is a válasz: megoldják a problémát.

Tavalyelőtt, május 1-jén letelt a magyar környezetvédelmi miniszter által megszabott határidő, de a Rába továbbra is habzott. Több mint egy év telt el, mire elkészült a Rába vízminőségének első átfogó, közös magyar-osztrák vizsgálata. Ebből kiderült az, amit a magyar hatóságok már évek óta állítottak: a bőrgyárak környékén az átlagosnál jóval magasabb szennyezettséget mértek. Újabb egyezkedés és újabb határidők, a gyáraknak 2009, illetve 2010 végéig kell felszerelniük a speciális szűrőberendezéseket.

Évente 45 ezer tonna illegális hulladék kerül magyar területre a szomszédos országból - írta tavaly ősszel a Kisalföld című lap, azt követően, hogy a sajtó is hírt adott a zsákszámra Magyarországra hordott osztrák hulladékról. A Burgenlandban is egyre nagyobb gondot jelentő illegális "hulladékexporttal" már az osztrák közszolgálati televízió is foglalkozott - írta a lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×