eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Áfaemelés és kiadatás - A nap legfontosabb hírei

Egy-másfél héten belül kiadhatják Magyarországnak a veszprémi gyilkossággal gyanúsított, Ausztriában elfogott két férfit. Sajtóinformáció szerint 20-ról 23 százalékra emelkedik a normál áfakulcs. Az ombudsman szerint az üzemeltetés szabályainak megsértése okozta a hétvégén az ügyfélkapu meghibásodását.

Egy gyanúsított szökésben, két másikat egy héten belül adhat ki Ausztria

Egy-másfél héten belül kiadhatják a magyar hatóságoknak az Ausztriában elfogott, a veszprémi sportolók ellen vasárnap hajnalban elkövetett gyilkossággal összefüggésbe hozható két férfit. A támadásban Marian Cozma, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának 26 éves román beállósa életét vesztette, két társa súlyosan megsérült. Bolcsik Zoltán, a Veszprém Megyei rendőr-főkapitány az InfoRádióban elmondta: egy harmadik gyanúsítottat is keresnek, ő feltehetően Magyarországon tartózkodik. Közben Rácz Jenő, a Veszprémi Kórház főigazgatója az InfoRádióban elmondta: Zsarko Sesum, a támadásban megsérült szerb sportoló várhatóan napokon belül elhagyhatja a kórházat, a másik sérült, a horvát Ivan Pesics veséjét el kellett távolítani, túl van az életveszélyen, de azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi idő alatt gyógyul meg teljesen.

Nőhet az áfa, csökkenhetnek a járulékok
Az Index értesülése szerint már csak finomításokat kell elvégezni a kormány adócsomagján, a lényeges kérdések eldőltek. A portál úgy tudja: csaknem minden adó és járulék megváltozik: összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatói járulékteher, de két és félszeresére emelkedik a tételes eho. Júniustól a 29 százalékos munkáltatói tb-járulék 25 százalékosra mérséklődik, megszűnik a céges különadó, a társasági nyereségadó viszont 19 százalékra emelkedik, és szélesebb alapra helyeződik. Szintén 19 százalék lesz az alsó szja-kulcs, és 3 millió forintnál kezdődik a 38 százalékos felső kulcs. A tervek szerint megszűnne a magánszemélyek 4 százalékos, szolidaritási adónak nevezett különadója. A kormány tervei szerint a normál áfakulcs 20-ról 23 százalékra emelkedik, a jövedéki termékek adója pedig átlagosan 5 százalékponttal nő. A Pénzügyminisztérium úgy reagált, hogy több adóváltozat készül, de döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-ai parlamenti ülésen válik ismertté.

Valószínűleg üzemeltetési hiba miatt állt le az ügyfélkapu
Nem számítógépes támadás, hanem feltehetően az üzemeltetés szabályainak megsértése okozta a hétvégén a kormányzati ügyfélkapu meghibásodását - közölte az adatvédelmi biztos. Jóri András azt mondta: a helyszíni vizsgálat során nem kaptak választ arra, hogy hány ügyfél személyes adata vált egy időre nyilvánossá, és egyelőre az sem egyértelmű, hogy illetéktelenek módosíthatták-e a birtokukba került adatokat. Az ombudsman hangsúlyozta: áttekinti a központi elektronikus szolgáltató rendszer jogi szabályozását, belső eljárásrendjét, valamint az üzemeltetés feltételeit és műszaki hátterét. A Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága közölte: saját vizsgálata még nem zárult le, az eredményről várhatóan holnap számolnak be. Az eset miatt a Fidesz lemondásra szólította fel a kancelláriaminisztert és az infokommunikációért felelős kormánybiztost.Minden negyedik háztartásnak gond az alapvető megélhetés
Magyarországon 1990 és 1995 között növekedett a jövedelmi egyenlőtlenség és a szegénység, azóta pedig lényegében változatlan szinten, valamivel az OECD-átlag alatt stabilizálódtak a mutatók. Medgyesi Márton, a TÁRKI kutatója elmondta: az időskori szegénység csökkenése, illetve a fiatalkori szegénység emelkedése a tagországok átlagánál erősebb volt Magyarországon. A szakember az OECD-nek a kutatóintézet közreműködésével készített tanulmánya alapján közölte: Magyarországon 2005 és 2007 között csökkent a leggazdagabb és legszegényebb 10 százalék jövedelme közötti különbség, ugyanakkor minden negyedik háztartásnak okoz nehézséget az alapvető fogyasztási cikkek, illetve a megfelelő lakáskörülmények biztosítása.

Európai értekezlet a válságról
Még ebben a hónapban rendkívüli állam- és kormányfői értekezlet összehívását javasolja az elhúzódó gazdasági válság miatt az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfője. Az Európai Bizottság szóvivője Mirek Topolánek és a brüsszeli testület elnökének telefonbeszélgetésére hivatkozva azt mondta: a helyszínről később döntenek. A tervek szerint az ülésen összegeznék a gazdaságélénkítési lépések tapasztalatait. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az unió gazdasági teljesítménye az idén 1,8 százalékkal csökken, és mintegy 3 és fél millió munkahely szűnik meg a közösségben.

Állami hitel a francia autóiparnak
Franciaországban 6 milliárd euró kedvezményes fejlesztési hitelt nyújt a Renault és a Peugeot-Citroen autógyárnak a kormány. A támogatásért cserébe a kölcsön ideje alatt az autógyártók egyetlen franciaországi üzemet sem zárnak be. A hitelből az állam a többi között az elektromos autók fejlesztési programját kívánja felgyorsítani. A járműipar Franciaország egyik legfőbb ágazata, a Renault és a Peugeot-Citroen viszont tavaly nyár óta több ezer munkahely megszüntetését jelentette be.

Tovább pusztítanak a bozóttüzek Ausztráliában
Ausztráliában meghaladta a 170-et a rendkívüli hőség és a bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Victoria állam rendőrségének szóvivője közölte: egyes településeken feltehetően gyújtogatás miatt keletkeztek tüzek; egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút már vád alá is helyeztek. A délkeleti Victoria államban eddig 750 lakóház égett le, és még mindig csaknem 30 helyen pusztítanak a lángok. A 10 ezer tűzoltó munkáját 30 ezer önkéntes segíti. A meteorológusok szerint nehezítheti az oltást, hogy az átmeneti enyhülés után újabb hőhullámra kell számítani Ausztráliában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×