eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Több mint ötezer fővel növekedett a munkanélküliség a Dél-Alföldön

Egy hónap alatt több mint ötezer fővel nőtt az álláskeresők száma a dél-alföldi régióban - közölte a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója sajtótájékoztatón Békéscsabán.

A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéket átfogó régióban tavaly decemberben egy hónap alatt 5170 fővel 72448-ra nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma - mondta Nagy Ágnes. Az álláskeresők 40 százalékát Bács-Kiskun, 35 százalékát Békés és 25 százalékát pedig Csongrád megyében regisztrálták. A részletes adatokból kiderült, hogy a régió egészében a gazdaságilag aktív népesség becsült számához képest az álláskeresők aránya 12,8 százalék.

A három megye között azonban jelentős eltérések mutatkoznak, hiszen például Békésben a szeghalmi, a sarkadi, a mezőkovácsházai és a békési munkaügyi kirendeltségekhez tartozó körzetekben az arány mindenhol meghaladja a 20 százalékot, sőt Sarkadon 29 százalék az álláskeresők aránya. Ezzel szemben viszont Szegeden csak 7,4 százalék.

A főigazgató elmondta, hogy a térségben már megjelentek a Közép-Dunántúlról érkezett munkanélküliek is, akik egy-egy autógyár, vagy beszállító létszámleépítése miatt vesztették el munkájukat, és tértek haza. Mint mondta a bejelentkezésekből ítélve nem igaz, hogy a magyar munkaerő nem mobil, hiszen sokan vállaltak munkát a Dunántúlon a jobb megélhetés reményében.

Nagy Ágnes tájékoztatása szerint folytatódhat a 2006 novemberében elindult, úgynevezett Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum, hiszen erre a célra az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól 10 millió forintos forrást nyertek el. A paktum, a partnerség lényege, hogy az abban közreműködő 126 önkormányzat, civil szervezet, kamara, oktatási és képző intézmény, valamint munkáltatók összehangolják intézkedéseiket, koordinálják és koncentrálják erőforrásaikat annak érdekében, hogy csökkentsék a gazdasági válság hatásait.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×