eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Parkolási amnesztia: kérelemdömpingre számít a bíróság

A parkolási cégek döntésén múlik, hogy a már lezárt ügyekben újra bírósághoz fordulnak-e, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a tavalyi törvénymódosítást, amely szerint az egy évesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. A Magyar Parkolási Szövetség elnöke szerint több tízezer ügy újratárgyalását kezdeményezhetik - ezzel összhangban a Fővárosi Bíróság kérelemdömpingre számít.

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az egy évesnél régebbi parkolási tartozások behajtását tiltó törvénymódosítást. A testület az egyhangúlag meghozott döntés indoklásában kiemelte, hogy egy jogszabály nem lehet visszaható hatályú.

Az Alkotmánybíróság több utólagos normakontroll-indítvány, 870 bírói kezdeményezés és csaknem kétszáz panasz alapján vizsgálta a kifogásolt rendelkezést.

Az egyik beadványozó, a Magyar Parkolási Szövetség elnöke szerint a döntés több tízezer ügyet érinthet - olyanokat, amelyek még 2006-ban vagy azelőtt indultak, és nem egy éven belül kerültek bíróságra.

Tóth József hozzátette, hogy a parkolási cégek vélhetően jogi és gazdasági szempontokat is mérlegelve döntenek majd az egyes ügyekben arról, hogy bírósághoz fordulnak vagy sem.

Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke is arra számít, hogy a nagyobb összegű ügyeket kell majd újratárgyalni. Az InfoRádiónak adott interjúban megjegyezte: az még egyáltalán nem biztos, hogy ezután a parkolási cégek számára kedvező ítélet születik, minden esetben egyedi mérlegelésre lesz szükség.

Kovács Kázmér emlékeztetett arra, hogy a most megsemmisített törvénymódosítás előtt gyakorlatilag ellehetetlenült a bíróságok működése a beadott kérelmek hatalmas száma miatt.

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az InfoRádióhoz eljuttatott közleményben jelzi, hogy az Alkotmánybíróság határozata alapján folytatni kell azokat az ügyeket, amelyekben még nincs jogerős határozat, illetve az elsőfokú bíróság határozata ellen benyújtott fellebbezés elbírálás alatt áll. Az viszont már a parkolási társaságok döntésén múlik, hogy a már lezárt ügyekben újra bírósághoz fordulnak-e, automatikusan nem indítják azokat újra.

A Fővárosi Bíróságon számítanak arra, hogy a várható kérelemdömping hatására ezeknek az ügyek az elbírálása miatt a fajsúlyosabb ügyekben az eddigieknél hosszabb idő alatt tudnak csak dönteni.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdán jelezte, hogy az Alkotmánybíróság határozatát tiszteletben tartva a kormány megvizsgálja, hogy van-e bármilyen lehetősége lépéseket tenni az ügy érdekében. Korábban a kabinet döntött arról, hogy a parkolási cégeknek 60 napon belül ki kell küldeniük a fizetési felszólást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×