eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Navracsics: "A családi pótlék nem állami kegy"

A Fidesznek vannak aggályai a pénteki házbizottsági egyeztetés előtt, de január 29-én mindenképpen részt vesz a Gyurcsány Ferenc kormányfő által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen - mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a családi pótlék alanyi jogi rendszere igazságos.

A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: nem érti, mi az értelme a január 29-re összehívott rendkívüli parlamenti ülésnek, mivel február 1-jén amúgy is elkezdődne a hivatalos ülésszak. Navracsics Tibor szerint számos probléma vetődik fel ezzel kapcsolatban, például az, hogy a rendkívüli ülésen nem lehet politikai vitanapot tartani, márpedig úgy tűnik, a kormány ezt szeretné.

Aggályosnak tartja azt is, hogy nem tudni, mi lesz az a napirendi pont, amelyet Gyurcsány Ferenc kormányfő a parlament elé akar vinni, de furcsállja azt a kezdeményezést is, hogy az ülésen jelen legyen az Alkotmánybíróság elnöke és a köztársasági elnök is. Úgy tűnik, egy újabb nemzeti csúcs bontakozik ki - mondta a fideszes politikus, aki szerint a kormánynak csúcstalálkozók összehívása helyett cselekednie kéne.

Navracsics Tibor úgy véli: az elmúlt négy hónapban nem merült fel semmilyen új körülmény a magyar gazdaságot illetően, ami miatt új fejezetet kellene nyitni a válságkezelésben. Az sem váratlan fordulat, hogy nagyobb lesz a gazdasági visszaesés - mondta a frakcióvezető, hozzátéve: már a költségvetési vita során szakértők és politikusok is arra figyelmeztettek, hogy nem reális a 0,9 százalékos recesszió, amellyel a kormány kalkulál.

Igazságos az alanyi jogon járó családi pótlék

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint a jelenlegi kormányzati politika elsősorban azok számára jelent többletterhet, akik dolgoznak, legális jövedelemmel rendelkeznek és családosak. Nem rajtuk kéne végrehajtani a kiadáscsökkentést - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a kormányzati szférában is lehetne a kiadásokat csökkenteni, hiszen például a közigazgatásban volt a legnagyobb az év végi jutalmak összege.

A családi pótlék tervezett elvonását illetően elmondta: a családi pótlék nem egy pénzügyi eszközökben kifejezett állami kegy, mert azt a befizetett adókból finanszírozzák. Ez egy ösztönző és támogatói rendszer, amellyel az állam elismeri, hogy az, aki gyereket nevel, társadalmilag fontos cselekedetet hajt végre.

Navracsics Tibor úgy véli: járjon alanyi jogon a családi pótlék, ha pedig a kormány a rendszert arányosabbá akarná tenni, akkor térjen vissza a jövedelemtől függő, gyermekek után járó adókedvezményekhez. Ez ráadásul ösztönző is lenne, hiszen adókedvezményt csak legális jövedelem után lehet érvényesíteni - tette hozzá.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×