eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Különös közbeszerzés: eltakarították a vetélytársakat

Az Index hírportál arról ír, hogy különösen - de a magyar közbeszerzések történetében nem ismeretlen módon - ért véget a Tárnok és Székesfehérvár közötti negyven kilométeres vasúti pályaszakasz felújítására kiírt tender.

Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházást a Strabag-érdekeltségű konzorcium úgy nyerte el, hogy a négy pályázóból a harmadik legnagyobb árat kínálta. Ám minden vetélytársát kizárták, így nem volt valós verseny. A pályázók kizárása a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. történetében nem most fordult elő először: 2006-ban az M7-es Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszánál az első körben még legdrágább ajánlatot tevő Viadom útjából takarították el az összes vetélytársat, a pályázat kétszeri felfüggesztése és miniszteri beavatkozás után. A vesztesek számára nyilván csekély vigasz, de a cég később mégis csődbe ment.

A Népszabadság szerint komoly problémák elé állította a fuvarozó és logisztikai cégeket a válság. A német vasúttársaság áruszállító cége például csak azért bérel százhetven kilométernyi vasúti pályát, mert 8000 vagonja kihasználatlanság miatt nem közlekedik, és ilyen hosszú sín kell a kocsik tárolásához. Magyarországon a MÁV-Cargo ehhez képest még jól járt, hiszen a válság előtt megrendelt mozdonyait az osztrák tulajdonosa, a Rail Cargo Austria kibérelte tőlük, amiből ki tudják fizetni a lízingdíjakat, és még marad is valamennyi a cég pénztárában.

A Magyar Szállodaszövetség közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a repülőtéri sztrájk és a gázellátási krízis immár válságba sodorta a hazai turizmust, amelynek kétségbeejtőek a kilátásai az áfa-emelés fenyegetésének árnyékában - olvasható a Magyar Nemzetben. Most kulcsfontosságúnak tartják a dokumentum megfogalmazói, hogy ne emelkedjen tovább az ágazatot terhelő - Európában amúgy is kiugróan magasnak számító - húsz százalékos forgalmi adó.

A Világgazdaság összefoglalójából kiderül, hogy súlyos gondok körvonalazódnak a kelet-közép-európai bankrendszerben; a régióban várt erős recesszió nagybankokat is csődközeli helyzetbe vihet. A pénzügyi válság eddigi szakaszaival ellentétben most a fő problémát nem a strukturált pénzügyi befektetések jelentik, hanem a lakossági és vállalati devizahitelezés refinanszírozása, amelyet az utóbbi hónapokban tapasztalt árfolyamzuhanás tesz akadozóvá. Vagyis pont azokon a hitelintézeteken csattanhat az ostor, amelyek - lakosság-központúságuknak köszönhetően - az elmúlt egy évben a leginkább megnyugtató helyzetben érezhették magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×