eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felvételi: többletpontokat kaphatnak a hátrányos helyzetűek

Február 16-ig kell leadniuk jelentkezési lapjukat mindazoknak, akik ősztől egyetemre, főiskolára szeretnének járni. A hátrányos helyzetű jelentkezők többletpontokra jogosultak és akár a jelentkezési díj alól is mentesülnek. Tavaly ötezren igényeltek többletpontot szociális helyzetük miatt.

Többletpontokra jogosultak azok a felsőoktatásba jelentkező fiatalok, akik hátrányos-, illetve halmozottan hátrányos helyzetűnek minősülnek. A szociálisan rászoruló felvételizők akár a jelentkezési díj száz százaléka alól is mentesülhetnek.

Hátrányos helyzetűnek az a 25 évnél fiatalabb jelentkező számít, akit középfokú tanulmányai alatt jegyzői védelmet kapott szociális helyzete, családi körülményei miatt. A kedvezmény ugyanúgy megilleti, ha állami gondozott volt, vagy ha rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítottak utána. A hátrányos helyzetű tanulók 25 többletpontot kaphatnak, a jelentkezési díjnak pedig csak a felét kell fizetniük.

Halmozottan hátrányos helyzetű az a felvételiző, akinek - a fentieken kívül - a törvényes felügyeletét ellátó szülője csak alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, illetve akit nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban neveltek. Õk 50 felvételi többletpontot igényelhetnek, és teljesen mentesülnek a jelentkezési díj alól.

A felvételizőknek a jelentkezési lapon kell feltüntetniük, hogy hátrányos helyzetűnek számítanak, valamint csatolni kell a szükséges igazoló dokumentumokat is.

A tavalyi jelentkezésnél 4902 felvételiző igényelt többletpontot szociálisan hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzete miatt.

A felvételt nyert hátrányos helyzetű hallgatók érdekeit felsőfokú tanulmányaik során a Katapult Mentorprogram önkéntesei képviselik majd, azaz ők gondoskodnak arról, hogy az egyetemen, illetve főiskolán is megkapják a nekik járó anyagi és szociális juttatásokat.

A mentorprogramot - amelyben az ország összes felsőoktatási intézménye részt vesz- az Oktatási- és Kulturális Minisztérium hozta létre, 2007-ben. azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait: segíti az egyetemekre való bejutást, megkönnyíti a beilleszkedést, növeli a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit.

Fonyó Attila, a Katapult Mentorprogram Szakmai Vezetője az InfoRádiónak elmondta: 2008-ban 1246 felvételt nyert hátrányos helyzetű hallgató került be a programba.Ez a szám a 2007-es adat háromszorosa, akkor ugyanis 400 fő kezdhette meg úgy a felsőfokú tanulmányait, hogy mentori segítséget vett igénybe.

A szakmai vezető 2009-ben is hasonló számú jelentkezőre számít.
A szeptemberben induló képzésekre jelentkezőknek már kevesebb, mint egy hónapjuk van arra, hogy postára adják felvételi lapjukat: a leadási határidő idén február 16, hétfő.

A továbbtanulni szándékozók összesen több mint 3200 képzési forma közül választhatnak; a következő tanévben államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21.700 hallgatót vesznek fel.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×