eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felmérés: a többség ellenzi a ferihegyi sztrájkot

A megkérdezettek többsége ellenzi a ferihegyi munkabeszüntetéseket, csak valamivel több mint egyharmad a támogatók aránya, a többiek pedig bizonytalanok a kérdésben - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

"Érdekes módon azok támogatják nagyobb arányban a reptéri sztrájkokat, akiknek az életét megkeserítheti: akik szoktak repülni, illetve akik a sztrájkok idején maguk is utazni akartak vagy ismerősük, rokonuk igyekezett repülőre szállni. Minthogy repülővel utazni a magasabb társadalmi státusúak közül többen szoktak, ezek után nem meglepő, ha ők (fiatal iskolázott fővárosi férfiak) nagyobb arányban támogatják a munkabeszüntetést is" - olvasható az elemzésben.

A politikai preferenciák alapján az ellenzéki pártok támogatói értenek egyet leginkább a ferihegyi sztrájkkal, bár közülük is csak minden második volt ezen a véleményen - derült ki a felmérésből.

Összességében az emberek nyolctizede vélte úgy, hogy a sztrájk miatt elmegy a turisták kedve attól, hogy Magyarországra jöjjenek. Tízből három ember szerint jelentősen, további öt szerint kis mértékben fog visszaesni az idegenforgalom a ferihegyi sztrájkok miatt - olvasható a kutatásban.

A decemberi, illetve a mostani ferihegyi munkabeszüntetés minden tizedik embert érintett közvetlenül. A nyilatkozók további egynegyede repült már életében, de ez alkalommal nem készült rá, ők a többieknél valamivel jobban felfigyelhettek arra, hogy mi történt Ferihegyen. A többséget, azaz a népesség kétharmadát ilyen értelemben nem érintették közvetlenül a reptéri sztrájkok - tette hozzá a jelentés.

A felmérést 2009. január 20-án ezer ember telefonos megkérdezésével végezte a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-én hirdetett sztrájkot. A munkabeszüntetést december 22-én felfüggesztették, majd január 19-én délután újraindították. A legutolsó sztrájk két napig tartott: január 21-én a szakszervezetek bejelentették a munkabeszüntetés felfüggesztését. Egyúttal azt is közölték, hogy mostantól szakaszos munkabeszüntetéssel, a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×