eur:
389.65
usd:
363.79
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Romló világgazdasági kilátások - a nap legfontosabb hírei

A Nemzetközi Valutaalap néhány napon belül fél és egy százalékpont közötti mértékben csökkenti világgazdasági előrejelzéseit - mondta az IMF vezérigazgatója. Dominique Strauss-Kahn hozzátette: az új prognózis alapján az Egyesült Államok és Európa gazdaságai 1-2 százalék közötti visszaesésre számíthatnak az idén.

Úgy vélte: a recesszió társadalmi feszültségeket idézhet elő Kelet-Európában. Dominique Strauss-Kahn figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon nincs meg az a mozgástér a gazdaság költségvetési ösztönzésére, mint néhány más államban, és továbbra is az államháztartási hiány csökkentését kérte a magyar kormánytól.

A GDP visszaesése 2,5 százaléknál is nagyobb lehet

A jegybank elnöke szerint 2 és fél százaléknál is nagyobb lehet az idén a magyar gazdaság teljesítményének visszaesése. Simor András az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén közölte: a jelenlegi feltételek mellett a pénzromlás mértéke kisebb lehet, mint a nemzeti bank 3 százalékos inflációs célja. A Magyar Nemzeti Bank elnöke indokoltnak nevezte az óvatos kamatcsökkentési politikát. Úgy vélte: ellenkező esetben az ország pénzügyi stabilitása is veszélybe kerülhet. A bizottság elfogadott egy javaslatot, amely szerint a kormány készítsen írásbeli előterjesztést a január 29-ei rendkívüli parlamenti ülésnapra. A dokumentumban ismertetni kell az ország jelenlegi gazdasági helyzetét, a költségvetés elfogadása óta tapasztalt változásokat, illetve azt, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett az elmúlt időszakban.

A kormány terve az autóipar élénkítésére

A munkát terhelő járulékok csökkentésével és az uniós források átcsoportosításával lát lehetőséget az autóiparban dolgozók állásainak megőrzésére a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon, miután magyarországi járműipari vállalatok vezetőivel tárgyalt, azt mondta: az elhúzódó gazdasági válság az ágazat mintegy 110 ezer alkalmazottjának ötödét érintheti. Az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport társelnöke a megbeszélés után az ágazat helyzetének javításához elengedhetetlennek nevezte a szakképzett munkaerő megtartását. Lepsényi István emlékeztetett arra, hogy Nyugat-Európában 20-40 százalékos termeléscsökkenésre készülnek az autóiparban, és rövidesen Magyarországon is hasonló arányú visszaesés várható.

Felfüggesztették a sztrájkot Ferihegyen

Hatékonyabb egyeztetéseket szeretnének a munkáltatóval a Ferihegyen sztrájkot hirdetett szakszervezetek. Az érdekképviseletek, amelyek szerda reggel függesztették fel a munkabeszüntetést, a többi között azt kérik, hogy a Budapest Airport írásban, a találkozót megelőző napon juttassa el hozzájuk javaslatait. --A sztrájk felfüggesztése után Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető cég szóvivője az InfoRádióban azt mondta: az 1-es terminált egyelőre nem nyitották meg, a járatok menetrend szerint a 2B-ről indulnak és oda is érkeznek.

Toller László cselekvőképtelen

Cselekvőképtelennek nyilvánította a Szigetvári Városi Bíróság Toller László szocialista parlamenti képviselőt. A testület elsőfokú, nem jogerős határozatában gondnokság alá helyezte a politikust. A 3 évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő képviselő gondnokság alá helyezését a szekszárdi gyámhivatal indítványozta. Toller László, aki már egy éve nem kap tiszteletdíjat, mert felesége nem írta alá vagyonnyilatkozatát, a gondnokság alá helyezés elrendelésével elveszítené parlamenti mandátumát.

Egyre kevésbé biztonságos a Balaton jege

A Balaton jegének folyamatos olvadására kell számítani a következő napokban várható enyhe időjárás miatt - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság megbízott vezetője. Nagy Jenő hangsúlyozta: bár a jég sok helyen még vastag, a vizesedés, kásásodás miatt sportolásra már nem alkalmas. Hozzátette: a vízirendészet azt tanácsolja, hogy ha van még kijelölt jégpálya a Balatonon, akkor ott, vagy csak sekély víz felett menjen bárki a jégre. A Balatoni Hajózási Zrt. marketingvezetője azt mondta: a hónap végéig már biztosan nem indul be a kompjárat Szántód és Tihany között. Borbély Judit közölte: ha tartós lesz az enyhe időjárás, akkor február elején, de legkésőbb február közepén indul be újra a kompközlekedés a Balatonon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×