eur:
389.72
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Történelmi mélyponton volt a forint - a nap legfontosabb hírei

Kedd dél körül ismét történelmi mélypontot állított fel a forint a bankközi devizapiacon az euróhoz képest. Az újabb gyengülési hullám következtében a negatív rekord már a 288-as szint felett volt. Később a régiós devizákkal együtt a magyar fizetőeszköz is erősödött és, a 285 forint/eurós szint alá süllyedt.

Jön a földgáz Ukrajna felől

Várhatóan már kedd este 10 millió köbméter orosz földgáz érkezik Ukrajnán át Magyarországra - közölte az E.ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője. Kutas István az InfoRádióban hangsúlyozta: a teljes megrendelt, mintegy 30 millió köbméteres mennyiség a Gazprom szerint várhatóan csak szerdán jut el az országba. A szóvivő azt mondta: a tárolókat várhatóan csak a fűtési szezon végétől kezdik el feltölteni. Kutas István hozzátette: amíg nem érkezik meg Ukrajna felől az orosz gáz, Németország és Franciaország kész továbbra is nyersanyagot biztosítani Magyarországnak.

Ferihegyi sztrájk: eredménytelen az egyeztetés

Eredménytelenül zárult az egyeztetés a hétfő óta ismét sztrájkoló érdekképviseletek és a Budapest Airport vezetősége között Ferihegyen. A tárgyalásokat szerdán folytatják. Szollár Domokos, a repülőteret üzemeltető cég szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a két szakszervezet képviselői nem fogadták el a közvetítő bevonását. Hozzátette: a reggeli műszak 76 százaléka felvette a munkát, így a sztrájk ellenére valamennyi járat közlekedik, és késések sincsenek. A gépek a 2B terminálról indulnak, ahol valamennyi utasbiztonsági kaput működtetik, és megnyitották a 2A terminál poggyászellenőrző rendszerét is. A szóvivő hangsúlyozta: arra kérik az utasokat, hogy a gép indulása előtt két és fél órával menjenek ki a repülőtérre.

Kitart jelöltje mellett az államfő

Ismét Havasiné Orbán Máriát jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő. Sólyom László erről levélben tájékoztatta az Országgyűlés elnökét. Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla vezetőjét december elején egyszer már nem választotta meg a posztra a parlament. Akkor a titkos szavazáson 203 képviselő támogatta, 152-en ellene szavaztak. A történteket az államfő megmagyarázhatatlannak nevezte. Havasiné Orbán Mária előtt a köztársasági elnök korábbi jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját sem választotta meg a parlament. A Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én járt le.

Ab: nem a parkolási amnesztia-törvénynek

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette azt a törvényt, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani. A testület egyhangú döntését azzal indokolta, hogy a jogalkotó a hatályba lépést megelőzően létrejött jogviszonyokban idézett elő változást, és ez a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik.

Az ombudsman a vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztéséért

A vagyonosodási vizsgálatok felfüggesztését kezdeményezte az APEH elnökénél az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint az adóhivatalnak nincs felhatalmazása arra, hogy az adóellenőrzéskor adatokat kérjen a jövedelmek felhasználásáról, az előzetes becslések gyakorlata pedig komoly alkotmányossági veszélyeket rejt. Az ombudsman hivatala közölte: veszélyezteti a jogbiztonságot, ha az adóhatóság életszerűtlennek minősítve hagy figyelmen kívül bizonyos adózói nyilatkozatokat. Közben a Pénzügyminisztérium azt közölte: álláspontja szerint a vizsgálatok jogszabályi háttere alapvetően rendezett, de elemzik az ombudsman megállapításait.

Ki kell adni a kormányülés összefoglalóit

Ki kell adnia a Miniszterelnöki Hivatalnak a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezetnek a 2007-es kormányülésekről készült összefoglalókat, de az államtitkokat tartalmazó részeket felismerhetetlenné kell tennie. Ezt tartalmazza a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete. A táblabíróság - döntésével - helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak az ügyben még tavaly októberben hozott határozatát.

A zsömle ára és a termékdíj

Szakemberek szerint jelentősen drágulhatnak a pékáruk a környezetvédelmi termékdíj januári emelése miatt. Fodor Attila, a CBA élelmiszerkereskedelmi lánc kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta: a zsömlékhez és a kiflikhez kitett műanyag zacskó a korábbi 3 helyett 8 forintba kerül, és ezt a költséget az üzletek nem tudják sokáig átvállalni. Közben a minisztérium azt közölte: nem szükségszerű, hogy a pékáru és a zöldségek ára emelkedjen az új termékdíj-szabályozás miatt, hiszen a kereskedő dönthet úgy, hogy műanyag zacskó helyett például papírzacskókat kínál a termékek csomagolására.

Megnyílt az első szociális élelmiszerbolt a fővárosban

Megnyílt az első szociális élelmiszerbolt Budapesten. A ferencvárosi kereskedésben olcsóbb például a tej, a méz, a zöldség és a gyümölcs, mint máshol, mert ezeket közvetlenül a gazdáktól szerzik be - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Jakab István fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: országszerte több szociális bolt nyílik a közeljövőben, ami nemcsak a kispénzű vásárlóknak kedvez, hanem mentőöv lehet a boltokat üzemeltető vállalkozók számára is.

Összefogást sürgetett Orbán Viktor

A közép-európai államok összefogását sürgette a Fidesz elnöke a türingiai kabinet ülésén. Orbán Viktort a volt keletnémet tartomány konzervatív kormánya kérte fel az előadásra. A volt miniszterelnök az Európa biztonságpolitikájával foglalkozó beszédében úgy vélte: a térség csak együttműködéssel tudja megfelelően megvédeni az érdekeit.

Beiktatták hivatalába Barack Obamát

Washingtonban beiktatták hivatalába Barack Obamát, az Egyesült Államok 44. elnökét. Õ az első afroamerikai, aki erre a posztra került. Az eskütételt követő, úgynevezett beiktatási beszédében az új elnök azt mondta: Amerika sok és nehéz kihívással néz szembe, amelyeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, de az Egyesült Államok le fogja küzdeni a nehézségeket.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×