eur:
386.94
usd:
357.31
bux:
67957.08
2024. május 23. csütörtök Dezső

Sólyom: "Két válsággal is szembe kell néznünk"

Ha az Európát sújtó gázellátási nehézségek pillanatnyilag meg is oldódnának, a "bizonytalanság fenyegetése" éppúgy fennmarad, mint a két évvel ezelőtti hasonló krízis után - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Magyarországon akkreditált diplomáciai missziók vezetőinek tiszteletére adott újévi fogadáson.

Az államfő szerint a gázkrízissel kapcsolatban a szolidaritás fontossága az azonnali tanulság. Szükség van az együttműködésre azon államok között, amelyek kevésbé függnek az orosz gáztól és amelyek ki vannak szolgáltatva neki - tette hozzá Sólyom László.

A köztársasági elnök örömét fejezte ki, hogy Magyarország, noha maga is súlyosan veszélyeztetve volt, segített három, még rosszabb helyzetben lévő balkáni államnak.

Mint mondta, reméli, hogy a közép-európai gázvezetékek összekapcsolására tett magyar javaslat megvalósul.

A köztársasági elnök szerint a 2009-es év nem ígérkezik könnyűnek, ugyanis "két válsággal is szembe kell néznünk". Az egyik a globális pénzügyi krízis hatására terjedő gazdasági visszaesés, a másik pedig a fegyveres harcok a Gázai övezetben. Mindkettővel összefüggésben kiemelte: "égető szükség van arra, hogy az Európai Unió a nemzetközi problémák kapcsán egységes véleményt fogalmazzon meg, és azt hatékonyan és késedelem nélkül képviselje".

A Gázai övezetben történtekről szólva emlékeztetett a terrorizmus elleni harcról vallott álláspontjára, amely szerint ez a küzdelem csak akkor lehet sikeres, ha nem sértik meg a nemzetközi jog szabályait és tiszteletben tartják az emberi jogokat.

Az államfő a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban üdvözölte az Európai Tanács tavaly december 11-12-én elfogadott "pozitív forgatókönyvét". Amennyiben - folytatta - a szerződés az év végéig hatályba lép, a spanyol-belga-magyar elnökség lesz az első, amely az új szerződés alapján működik majd.

A nagykövetek előtt elmondott köszöntőjében szólt a nemzeti kisebbségekről is, s úgy vélekedett, hiába ismertek az Európa északi, nyugati és déli államaiban élő nemzeti kisebbségek problémái, "az unió igyekezett a kérdéssel nem foglalkozni". Véleménye szerint azonban az új tagállamok miatt nehezen lesz elkerülhető, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak garantálását az EU is alapkérdésként kezelje.

"Mi értéknek tartjuk a Magyarországon élő más nemzetek külön kis világait, támogatjuk fennmaradásukat és kapcsolataikat anyaországaikkal" - hangsúlyozta Sólyom László.

Hozzátette: azok a más államban élő magyar közösségek, amelyeknek jogait korlátozzák, vagy amelyek a többségi lakosságban szított kisebbségellenes hangulattól szenvednek, számíthatnak Magyarország támogató fellépésére nemzetközi fórumokon is.

Az elnök szerint a klímaváltozás káros következményeinek megelőzése csak a "zöld gazdaság" térnyerésével lehetséges. "A gazdasági válságból való kibontakozás esélye is ez" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd hatásai. Szerdán mérsékelten estek a vezető nyugat-európai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten estek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×