eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Még egy hétig nem kell korlátozni a gázfogyasztást

Az Európába irányuló gázszállításról továbbra sincs megegyezés az ukránok és az oroszok között, s így nem is érkezik szerdán gáz a kontinensre; Magyarország szerdai fogyasztása várhatóan 60-62 millió köbméter lesz, amit a rendelkezésre álló források teljes mértékben fedeznek.

Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerdán a kormányszóvivő tájékoztatón közölte, ha a következő egy hétben az előre jelzettnek megfelelően alakul az időjárás, és a gázrendszerben nem történik műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést bevezetni, ha továbbra sem jön Ukrajna felől gáz Magyarországra.

Hozzátette, ha a válság tovább, vélhetően még hetekig-hónapokig tart, akkor a jövő hét közepén kell újra átgondolni a helyzetet. Különösen akkor, ha a vártnál hidegebb lesz, vagy a rendszerben műszaki meghibásodás követezik be.

Molnár Csaba az eddig még nem használt 500 millió köbméteres stratégiai tartalék felhasználását, illetve a legrosszabb esetben a további fogyasztás-korlátozás bevezetését tartotta lehetséges intézkedésnek.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kereskedelmi tárlókban még 2,7 milliárd köbméter gáz van. Aláhúzta, mivel az idő melegszik, már szerdán nem kell az egy hét óta csúcsüzemmódban működő tárolókból a maximális mennyiséget kivenni, s ez némi könnyebbséget jelent műszaki szempontból a gázrendszer számára.

Ukrajna szerdán felszólította az Európai Uniót, hogy határozottan foglaljon állást az Ukrajnát Oroszország részéről a gáztranzit ügyében érő vádakat illetően, mivel számára fontos, hogy az unió kifejtse határozott és elfogulatlan véleményét a kérdésben.

Eközben az orosz Gazprom közleményben tudatta, hogy az ukrajnai vezetékrendszer még mindig nem fogadja az orosz gázt, így Ukrajna továbbra is akadályozza a tranzit felújítását. A közlemény szerint ennek az az oka, hogy az ukrán fél nem tudja feltölteni a vezetékeket annyi gázzal, amennyi az orosz export továbbításához szükséges lenne, mivel felhasználta a csapok elzárásakor a vezetékekben e célra lévő gázt.

Ukrajna és a Gazprom egymásra mutogat

A Gazprom rámutatott, hogy az ukrán fél - mint már kedden is - további 140 millió köbméter gáz beszivattyúzását követelte a tranzit felújításának feltételeként. Szudzsa állomáson a csapok nyitva vannak, a nyomás üzemszerű, az orosz fél bármely pillanatban kész felújítani a szállításokat - közölte a Gazprom.

A Gazprom eközben engedélyezte az ukrán Naftogaz szakértőinek, hogy ellenőrizzék a Kurszki területen lévő orosz Szudzsa állomás mérőberendezéseit. Innen próbálta a Gazprom kedden beindítani az európai szállításokat először a Balkán felé, s ezt a szándékát jelentette szerdára is azzal, hogy Moldovának, Szlovákiának és a balkáni országoknak szánja először a gázt.

Az ukránok szerdán cáfolták azokat a feltételezéseket, amelyek szerint nem működik megbízhatóan vezetékrendszerük, s közölték, a rendszer évi 170 milliárd köbméter gázt tud szállítani, s erre még sokáig alkalmas lesz.

Oleh Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója ugyanakkor elismerte, hogy szerdán sem tudják teljesíteni a Gazprom által az orosz gáz tranzitálására beadott igényt, mert ha azt az orosz fél által kért módon teljesítenék - úgy, hogy Szudzsa állomás felől egyenesen a Balkán felé menne a gáz -, akkor ellátás nélkül maradnának nagy területek Ukrajna keleti részén. Ennek ellenére Bogdan Szokolovszkij, az ukrán elnök nemzetközi energiabiztonsági kérdésekben illetékes megbízottja reményének adott hangot, hogy még szerdán sikerült felújítani a tranzitot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×