eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Járai: Reformokra van szükség, hogy kilábaljunk a válságból

Teljesen más gazdaságpolitikára lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeresen túl legyen a gazdasági válságon - állítja a volt jegybankelnök. Járai Zsigmond az InfoRádiónak elmondta: strukturális reformokra lenne szükség az állami szektorban, a szociális területen, valamint egyes gazdasági támogatásokat is újra kell gondolni - csak ezt követően lehet szó adócsökkentésről.

Mindenki arra számított, hogy 2009-ben az Egyesült Államok és Nyugat-Európa elkezd kilábalni a válságból, ám most rendkívül bizonytalanná vált a helyzet - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, hozzátéve: egyetért Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának véleményével, hogy Magyarországon strukturális reformokra lenne szükség.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: elsősorban az államháztartás átalakítása a fontos, mert ezen a területen sokkal többet költünk, mint a környező országok. Strukturális reformnak tartaná például a parlament létszámának, valamint a hivatalok és a minisztériumok számának felére csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, a felesleges és értelmetlen munkakörök megszüntetését, illetve az önkormányzati hivatalok összevonását.

A volt jegybankelnök szerint meg kell kurtítani a szociális kiadásokat is, mert azok jelenleg munkakerülésre, nem pedig munkára ösztönöznek. Túl sokan részesülnek ebből a szociális kiadásból, mert nem mennek el dolgozni - véli a szakember. Járai Zsigmond úgy véli, az államigazgatási és a szociális kiadásokon túl a gazdasági támogatásokat (a multinacionális vállalatok segítését, az autópálya-építést) is újra kell gondolni.

Csak ezen kiadások csökkentése után lehet beszélni adócsökkentésről - jelentette ki a volt jegybankelnök, aki a jelenlegi helyzetben nem lát esélyt az adóterhek enyhítésére.

Elszalasztott esélyek

A strukturális reformokat sürgeti a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója is, aki az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a kiadáscsökkentésre lehet kifinomultabb megoldásokat is találni a 13. havi fizetések eltörlésénél és a 13. havi nyugdíj megkurtításánál.

Palócz Éva szerint a reformoknak nemcsak a kiadások csökkentését, hanem a rendszerek jobb működését és gazdasági hatásuk javítását is szolgálniuk kell, éppen ezért nemcsak pénzelvonásról kell, hogy szóljanak.

El kell kezdeni kidolgozni a célrendszert és annak eszközeit - hangsúlyozta a szakember, aki szerint ha az egész évtizedet elhalasztjuk a felzárkózásra, akkor akár történelmi esélyeket is veszíthetünk. Minden év, amelyet semmittevéssel vagy rossz irányba való meneteléssel töltünk, Magyarország pozícióját az Európai Unióban és a térségben lényegesen lerontja - mondta Palócz Éva.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×