eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tombor Antal: Stabil az áramellátás

Nőtt Magyarországon az igény a villamosenergiára az orosz-ukrán gázvita nyomán, de az áramellátás továbbra is stabil, főként a rendszerben lévő tartalékok miatt, valamint mert több erőmű átállt alternatív energiaforrásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a rendszerirányító Mavir Zrt. nyugalmazott alapító-vezérigazgatója. Tombor Antal szerint túlságosan lassú a brüsszeli döntéshozatal, pedig szükségünk volna a Nabucco gázvezetékre, ha el akarjuk kerülni a mostanihoz hasonló kríziseket.

Azok a villamosenergia-termelő üzemek, amelyek nem tudtak áttérni a gázról alternatív tüzelőanyagra, azaz olajra, leálltak - ez összesen négyszáz megawattot jelent, ami a csúcsteljesítmény 8 százaléka - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában Tombor Antal, a rendszerirányító Mavir Zrt. nyugalmazott alapító-vezérigazgatója. Hozzátette: ezt a tartalékokból ki lehet pótolni.

Rámutatott: mivel a gázfogyasztókat is korlátozták, ezért csökkent a villamosenergia-igény, de az utolsó pár napban megugrott a fogyasztás, feltehetően azért, mert a sokan árammal próbálják pótolni a gázt. A helyzet ugyanakkor stabil - emelte ki.

A Mavirnak is van vészforgatókönyve, pontokba van szedve, milyen sorrendbe mely fogyasztókat kell korlátozni.

A magyar villamosenergia-rendszerben az erőművek 8 ezer megawatt áramot képesek termelni. A csúcs többnyire 6100-6400 megawatt körül szokott lenni. A kettő közti különbség az a tartalék, amit szükség esetén föl lehet használni. Ez persze drágább, mint a "hétköznapi" áram, amit a fogyasztóknak kell megfizetnie - jegyezte meg Tombor Antal.

A Mavir Zrt. nyugalmazott alapító-vezérigazgatója szerint hiába véli úgy az Európai Unió, hogy csökkenteni kell a gázfüggést Oroszországtól, a Nabucco megépítése érdekében eddig nem sok minden történt, pedig igencsak szükség volna rá. Ha ugyanis nem függenénk ennyire az oroszoktól, a "gazpromos bácsik" is másképp bánnának velünk - fogalmazott.

Tombor Antal szerint az élet nem visel el olyan lassú döntéshozatali mechanizmust, ahogyan Brüsszelben döntenek, és gyorsabb, határozottabb döntésekre volna szükség. Ha ezt elodázzák, a mostanihoz hasonló krízisek fenyegetnek majd minket, lehet, hogy sűrűbben is, ez pedig kihat majd az energiaárakra is - figyelmeztetett.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×