eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A BKV sűríti járatait a szmogriadó idejére

A szmogriadó alatt csúcsidőben teljes kapacitással, napközben pedig járatsűrítéssel üzemel a BKV a várhatóan megnövekedő igények miatt - közölte a közlekedési társaság. Vasárnap délután is rendkívül magas volt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében; a tizenegy állomásból nyolcnál a 130 mikrogramm/köbmétert is meghaladta.

A tájékoztatás szerint "csúcsidőn kívül a felszíni közlekedési eszközök összességében 10 százalékkal sűrűbben járnak majd, a metróvonalakon 20 százalékkal, a HÉV-vonalakon pedig 50 százalékkal lesz nagyobb a kapacitás".

A BKV az 1500 forintos napijegy igénybe vételét javasolja, amely a teljes hálózaton 24 órán át korlátlan utazást tesz lehetővé. A társaság emlékeztet továbbá arra, hogy egy új rendelet értelmében a metróvonalak és a kisföldalatti közötti átszálláskor nem kell új jegyet érvényesíteni.

Az aktuális utazási lehetőségekről a BKV ügyfélszolgálatán, honlapján, továbbá a forgalmasabb csomópontokon szolgálatot teljesítő BKV-s szakemberektől és ellenőröktől, valamint a járművezetőktől lehet tájékoztatást kérni - írták.

Továbbra is rendkívül magas a szálló por koncentrációja

A legfrissebb adatok szerint vasárnap kora délután is rendkívül magas volt a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében; a tizenegy állomásból nyolcnál a 130 mikrogramm/köbmétert is meghaladta.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint a szálló por mennyisége a budapesti mérőállomások mindegyikénél meghaladja az egészségügyi határértéket. A legkevesebb port a pesthidegkúti állomás méri (68 mikrogramm/köbméter), a Széna téri, illetve a XV. kerületi Kőrakás téri állomás jelenleg nem szolgáltat információkat a por mennyiségéről.

A nagytétényi úti állomás 13 órai adatai szerint a szálló por mennyisége 175 mikrogramm volt köbméterenként, de Csepelen és a Gilicze téren is 160 mikrogrammos értéket mértek 13 órakor.

A belvárosban a mérők szerint ennél jobb a helyzet, a Kosztolányi téren 150, a Teleki téren 144, míg az Erzsébet téren 132 mikrogramm/köbméteres koncentrációt mértek.

A szmogriadó riasztási fokozatát akkor rendelik el Budapesten, ha a szálló por mértéke a miniszteri rendeletben meghatározott 100 mikrogramm/köbméteres riasztási küszöbértéket is eléri két egymást követő napon át, és a meteorológiai helyzet a következő napon sem javul.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×