eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Így spórolhat a fűtésszámlán

Éjszaka bőven elég 17-18 fokra fűteni a lakást, hiszen ez nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót tesz. Szellőztetni a nagy hidegben inkább gyakrabban, de rövid ideig érdemes - csak néhány tipp azok közül, hogyan spórolhatunk a gázzal most, hogy kevés van belőle, pedig a hideg miatt nagy szükség lenne rá.

Napközben, amikor nem vagyunk a lakásban, érdemes 17 fokra levinni a hőmérsékletet, innen ugyanis könnyen felfűthető néhány fokkal, amikor hazaérünk - mondta az InfoRádióban Tóth Nelli, az Energia Klub munkatársa. A szervezet a környezetvédelmi minisztériummal közösen próbálja takarékoskodásra bírni az embereket.

A páradús levegő is növeli a hőérzetet, azaz már azzal segítünk magunkon, ha beszerzünk egy párologtatót vagy egyszerűen csak egy vízzel teli edényt rakunk a fűtőtestre.

Az Energia Klub munkatársa elmondta, hogy az otthoni hőmérséklet 2 fokkal csökkentése 10 százalékkal kevesebb energiafelhasználást igényel. Mint mondta, éjszakára is bőven elegendő a 17-18 fok, hiszen ez egészségesebb is, mint melegben aludni, napközben pedig 20-21 fokra fűtsük a lakásunkat.

Ha szellőztetjük a lakást, azt rövid ideig, kereszthuzattal tegyük. A rezsin máshogy is spórolhatunk, például úgy, hogy hőtükör-fóliát teszünk a radiátor mögé. Ez nagyjából 1000 forintba kerül, de ennél jóval többel csökkentheti a fűtésköltségeket.

Az Energia Klub tanácsai között szerepel az is, hogy használjuk ki a nap melegét, azaz tegyük szabaddá az ablakokat, így is melegebbé tehető a lakás. Este eresszük le a redőnyt, ez is meggátolja, hogy a meleg kisurranjon.

Hagyjuk szabadon a fűtőtestet, azaz vegyünk el a radiátor közeléből minden olyan bútort, amely akadályozza a hő áramlását.

A meleg vízzel is spórolhatunk, ha egy kád forró fürdő helyett inkább egy gyors zuhanyt választunk.

Tóth Nelli elmondta: a tanácsok természetesen a közintézmények számára is megfogadhatók, ezeknél azonban gyakran az a gond, hogy a vezetők maguk sincsenek tisztában az energiafelhasználásukkal, így cselekvési tervet se nagyon tudnak készíteni annak csökkentésére.

A szakértő elmondta: azzal, hogy az egyik budapesti plázában 26-ról 20 fokra csökkentették a hőmérsékletet, kéthavi gázmennyiséget spórolnak meg. Rámutatott: minderre akkor is szükség lenne, amikor éppen nincs az ország gázszűkében, hiszen sok energiát feleslegesen használunk el.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×