eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Több hónapig is kitarthat a halak emlékezete

Eddig úgy gondolták a tudósok, a halak memóriája legföljebb pár másodpercre terjed, most azonban kiderült, hogy akár hónapokkal később is emlékeznek például az etetés idejére, hangjára - meg egy-egy darab szalonnára.

Eddig úgy hittük, hogy a halak emlékezete három másodpercig terjed, most azonban arra jutottak a tudósok, hogy akár öt hónapig is képesek emlékezni.

A fiatal halakat fogságban arra tanították, hogy egy bizonyos hang felhangzásakor gyülekezzenek etetésre. Szabadon engedésük után öt hónappal az immár felnőtt halaknak lejátszották újra a hangot, és azok minden alkalommal arra számítottak, hogy enni kapnak.

Az új eljárásnak számos előnye lehet: nem kell a tenyésztett halakat állandóan fogságban tartani, szabadon lehet őket engedni, és ha megnőttek, újra befogni.

A kísérlet az utolsó volt azok sorában, amelyek a halak rossz memóriájára vonatkozó nézeteket hivatottak felülvizsgálni.

Tavaly egy 15 éves ausztrál fiú már pontról pontra megcáfolta azt az elméletet, hogy a halak nem emlékeznek. Rory Stokes, az adelaide-i természettudományi iskola tanulója szalonnát tett az akváriumba mindig, amikor eljött az etetés ideje, és megmérte, mennyi időbe kerül, míg a halak odaúsznak az ételhez.

Három hét alatt ez az idő igen lerövidült, egy percről pár másodpercre, mivel a halak már előre készültek rá, hogy ekkor kapnak enni.

A fiú ezután egy hétig nem adott a halaknak szalonnát, az állatok mégis négy másodperc alatt újra ott termettek, azaz a szalonnáról továbbra is a táplálék jutott az eszükbe.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×