eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A gáz után szénhiány várható Magyarországon

Ötödével növekedett a szén és a tűzifa iránti kereslet az elmúlt napokban - nyilatkozta az InfoRádiónak Neuwelt Tibor, a tüzelőanyag kereskedéssel foglalkozó Neuwelt 2001 Kft. vezetője. A szakember szerint nem voltak felkészülve a gázválságra, ezért szénhiány várható Magyarországon.

Az elmúlt napokban 20 százalékkal megnövekedett a kereslet a szén és a tűzifa iránt - nyilatkozta az InfoRádiónak Neuwelt Tibor, a tüzelőanyag kereskedéssel foglalkozó Neuwelt 2001 Kft. vezetője.
A szakember úgy látja, szilárd tüzelőből, elsősorban szénből biztosan nincs elegendő tartalék, tűzifából azonban nem várható hiány.

Neuwelt Tibor elmondta: a kereskedők nem voltak felkészülve a gázkrízisre, ezért nagyjából egy hétig tarthatnak ki a szénkészletek.
A helyzetet nehezíti, hogy a magyar szénkitermelés megszűnése miatt a hazai kereskedők is külföldi - elsősorban cseh, lengyel és német - szén importjára kényszerülnek.

A gázár emelkedése és a gázszállítás kiszámíthatatlansága miatt egyre többen térnek át más tüzelőanyagra. Sok családi háznál megmaradtak a váltott tüzelésű kazánok, és egyre többen vásárolnak kiskályhákat is.

A kereskedő szerint nem csak vidéken, hanem Budapesten is sokan vásárolnak tüzelőanyagot: a kertvárosi részek mellett a nyolcadik, kilencedik kerületből is egyre többen keresik őket. 


Egy új kazánnal egy átlagos, 100 m2-es háznak akár 40-50 mázsa szén is elég egy fűtési szezonra, a tüzelőanyag mennyisége csökkenthető jó nyílászárókkal és megfelelő hőszigeteléssel.

Korábban Kirilly Tamás, a Prímagáz beszerzési és üzemeltetési igazgatója az InfoRádiónak elmondta: nem érzik a gázellátási válság hatásait, a palackos gázellátást orosz földgáz nélkül is képesek biztosítani.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×