eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Fidesz: hozzák nyilvánosságra az IMF-fel kötött megállapodást

A Fidesz követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a kormány és az IMF közötti megállapodást a készenléti hitelcsomagról, beleértve azokat a Magyarországról szóló titkos szakértői jelentéseket, amelyekről a Valutaalap vezetői azt mondják, hogy csak a kabinet beleegyezésével lehetnek nyilvánosak.

Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő, a párt helyettes szóvivője azt mondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter ismét bebizonyította alkalmatlanságát, október végén és november elején még - Kovács Tibor szocialista frakcióvezető-helyettessel egyetemben - hitelszerződésről beszéltek, amiről végül kiderült, hogy nincs is.

Cser-Palkovics András szerint az elmúlt hat év rossz politikája, illetve a Gyurcsány-kormány miatt sodródott az ország az államcsőd szélére, és szégyenére rászorul az IMF-hitelre.

A fideszes politikus azzal is vádolta a kormányt, hogy téves úton jár a válságkezelésben, a kipróbált európai út, az adócsökkentés és a növekedés helyett, megszorításokat alkalmaz.

Azért is szükséges a megállapodás nyilvánosságra hozatala, hogy kiderüljön, milyen megszorítások várnak még a magyar emberekre - mondta a képviselő.

Az IMF - az Európai Unió 8,1 milliárd és a Világbank 1,3 milliárd dollárja mellett - 15,7 milliárd dollárt tart készenlétben Magyarország számára. A rendelkezésre álló hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, a kamat 5-6 százalék, a visszafizetés futamideje 3-5 év.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×