eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Nincs egyetértés a képviselői költségtérítés megadóztatásáról

Nem jutottak közös megállapodásra a parlamenti pártok képviselői költségtérítésük megadóztatásáról a pénteki egyeztetésen, a megbeszélést várhatóan egy hét múlva folytatják.

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: a képviselői költségtérítés megadóztatása kapcsán az MSZP az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot. Hozzátette: az adótörvény ilyen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a képviselők fizetése éppúgy befagy, mint a közszféra bármely dolgozójáé, de mivel a képviselők 13. havi juttatásban nem részesülnek, ez a megvonás náluk nincs. Lendvai Ildikó elmondta: példaként áll a költségátalány-rendszer előtt az ekho, ahol a bevételeket összesen 15 százalékos adó terheli, valamint az eva, ahol az adó 25 százalék.

Gusztos Péter azt mondta, hogy az SZDSZ elfogadja és támogatja a képviselői jövedelmek befagyasztását. A frakcióvezető-helyettes egyúttal azt javasolta, hogy azok a parlamenti képviselők, akik jelenleg többféle tisztség után is kapnak állami típusú javadalmazást, ezután csak egy helyről juthassanak hozzá ehhez. Ez a javaslat nemcsak a gazdasági válság idejére vonatkozna - tette hozzá. A szabad demokraták egyetértenek azzal, hogy a lakhatási költségtérítést csak számla és szerződés bemutatása után lehessen felvenni.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy a miniszterelnök, a miniszterek az államtitkárok és az egyéb állami vezetők juttatásai álljanak vissza a 2002-es szintre, és ehhez igazodhat a képviselők jövedelme is - hangsúlyozta Balsai István. A miniszterek jelenleg 180 százalékkal, míg a miniszterelnök több mint 120 százalékkal keres többet, mint 2002-ben - emlékeztetett.

Rubovszky György (KDNP) azt mondta, hogy pártja tudná támogatni a szocialisták átalányadózásra vonatkozó javaslatát. Kiemelte azonban: csupán egyetlen európai országban kevesebb a képviselők tiszteletdíja, mint Magyarországon, és az Andorra.

Herényi Károly (MDF) megismételte pártja álláspontját, hogy a képviselők novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról. Ez egyfelől a szolidaritás kifejezése lenne, másfelől pedig költségvetési bevételt jelentene. Hozzátette: jövő keddig kell benyújtani a módosító javaslatokat.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×