eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy százalékos GDP-csökkenéssel számol a kormány - a nap legfontosabb hírei

Képviselői módosító indítvány formájában kerül a parlament elé a pénzpiaci válság miatt átdolgozott új költségvetési tervezet - mondta a pénzügyminiszter. Veres János az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén közölte: a javaslatban 2009-re egy százalékos GDP-csökkenés mellett 4,5 százalékos infláció szerepel.

A pénzügyminiszter elmondta: az új tervek szerint a háztartások fogyasztása 3,1 százalékkal, a reálbérek 2,7 százalékkal csökkennek jövőre, a beruházásoknál 0,9 százalékos visszaesés várható, miközben az export 3,9 százalékkal nő. Veres János hozzátette: a kiadáscsökkentés eredményeként a GDP-arányos hiány 2,9 helyett 2,6 százalék lesz 2009-ben.

Fidesz: ellenőrizze a parlament a hitelkeret felhasználását

Parlamenti ellenőrzést tart szükségesnek a Nemzetközi Valutaalap Magyarországnak biztosított hitelkeretének felhasználása felett a Fidesz. A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője szerint intézményes megoldást kell találni arra, hogy nyomon kövessék a pénzek lehívását. Navracsics Tibor furcsa megoldásnak nevezte, hogy éppen 17 hónapig, vagyis 2010 márciusáig áll rendelkezésre az IMF hitelkerete, a lehívott pénzt pedig egy másik kormánynak kell visszafizetnie. A politikus úgy vélte: az ellenőrzést akár a költségvetési bizottság is végezheti. Navracsics Tibor megismételte: nem ismerik, hogy milyen célokra akarja igénybe venni a kormány a hitelt, és azt sem tudják, ki jogosult a pénzek lehívására. Az IMF várhatóan november 6-án hagyja jóvá a Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet; a kormány összesen 25,1 milliárd dollárt vehet majd igénybe. Közben Veres János pénzügyminiszter azt mondta: két héten belül a parlament elé terjeszti a kormány a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelkeretével összefüggő törvényjavaslatot.

Erősítené a gazdaságot a kormány

A jövő évre várható recesszió negatív hatásait tompító, a gazdaságot erősítő tervekről számolt be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Gazdasági Egyeztető Fórum ülésén. Bajnai Gordon elmondta, hogy a kormány átfogó intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy bővítse a magyarországi vállalkozások számára elérhető pénzügyi forrásokat, segítse piacaik fenntartását, támogassa a munkahelyek megőrzését.

Ismét drágul a távfűtés Budapesten

Budapesten november elsején 9,2 százalékkal drágul a távfűtés. Az idén már negyedszer emelkedik a díj a gáz árának növekedése miatt. A hődíj februárban 4,1, májusban 6,1, augusztustól pedig 5 és fél százalékkal nőtt.

Zágráb elhalasztotta a tárgyalást a MOL-INA részvénycseréről

Elhalasztotta a horvát kormány a tárgyalásokat arról, hogy az Ina olajtársaság állami pakettjét MOL-részvényekre cseréljék. Ivo Sanader miniszterelnök a döntést a jelenlegi energiapiaci helyzettel és a globális pénzügyi válsággal indokolta. A kormányfő ugyanakkor hozzátette: a halasztás nem a MOL ellen irányul, amely az INA jó stratégiai partnerének bizonyult.

Szombattól a HosInvest működteti az egri kórházat

November elsejétől 20 éven át a HospInvest Zrt. működteti az egri Markhot Ferenc Megyei Kórházat; erről a Heves Megyei Közgyűlés döntött. A határozatot a szocialista képviselők és egy független politikus támogatásával hozták meg a botrányos jelenetektől sem mentes ülésen. A HospInvest Zrt. már megkapta az engedélyt az ÁNTSZ-től a kórház üzemeltetésére, és megkötötte a finanszírozási szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral. Közben Cser Ágnes, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke bejelentette: büntetőfeljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt az egri kórház funkcionális privatizációja ügyében.

Tiltakozó nagygyűlés a felsőoktatási törvénymódosítás ellen

Tiltakozó nagygyűlésre készül több oktatási szakszervezet a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ügyében; az érdekképviseletek szerint a jogszabály növeli a privatizáció veszélyét az ágazatban. Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a javaslatban szereplő garanciák nem óvják meg a felsőoktatási intézményeket az esetleges magánosítástól.

Fákat döntött ki a vihar Bánkúton

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében életveszélyesnek nyilvánította az erdőgazdaság azt a bánkúti területet, ahol csütörtökön fákat döntött ki egy vihar. Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. szóvivője azt mondta: a Bükk északi, északkeleti részén egy nagy kiterjedésű sávot tarolt le a vihar, számos fa a mellette állóra dőlt, és bármikor lezuhanhat. A szakértők becslése szerint a közvetlen erdőgazdálkodási kár mintegy 10 millió forint, a teljes kár összege meghaladja a 100 milliót. A bánkúti sípályákban mintegy 30-40 millió forintos kár keletkezett.

Halottak napja: sűríti járatait a BKV

Számos korlátozást vezet be a rendőrség a hétvégén több fővárosi temető környékén, a BKV sűríti a sírkerteket érintő járatait, a közterület-felügyelet pedig fokozott ellenőrzést tart mindenszentek és halottak napján. A rendőrség közleménye szerint a parkolási tilalom mellett egyirányúsítanak több temető környéki utcát. A 15 fővárosi köztemető este 8-ig, meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×