eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az IMF-hitel kamata 5-6 százalék - a nap legfontosabb hírei

Öt-hat százalék a kamata az IMF, az unió és a Világbank által biztosított 20 milliárd euró összegű hitelkeretnek - mondta a jegybank elnöke. Simor András hozzátette: a pénzt 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, a visszafizetés futamideje 3-5 év.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke arról is beszélt, hogy a hitelcsomag célja a nemzetközi pénz- és tőkepiacok bizalmának erősítése, valamint segítség a fizetési mérleg finanszírozásához. Simor András hangsúlyozta: az összeg több mint kétszeresére emeli a jegybank jelenlegi, 17 milliárd eurós tartalékát.

Kétmillió kárvallottja van a megszorításoknak

A Fidesz szerint csaknem kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak. Az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: az intézkedéscsomagról azóta kiderült, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap követelésére, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya saját elhatározására vezetik be. A szocialista Mesterházy Attila erre úgy reagált, hogy a kormány nem saját jószántából, hanem a körülmények kényszere miatt cselekszik. Navracsics Tibor az IMF-megállapodásról úgy vélte: nem túl hízelgő Magyarországra nézve, hogy olyan államokkal került egy kategóriába, mint Fehéroroszország, Ukrajna, Izland és Pakisztán. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt kormányzati siker volt, hogy Magyarország kitört a valutaalap segélyére szoruló fejlődő államok közül, most azonban ismét oda jutott, ahol 10 évvel ezelőtt volt.

Hatalmas emelkedés a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 1.654 pontos, 14,1 százalékos emelkedéssel zárt. Az OTP és a MOL-részvények jelentős drágulása miatt a tőzsde vezetése erre a napra felfüggesztette a 15 százalékos korlátot. A bankpapír árfolyama záráskor 3.550 forinton volt, ez 23,3 százalékos emelkedés, az olajcég részvényeivel utoljára 10.850 forinton kereskedtek, ez 15,1 százalékkal magasabb az előző záróárnál. A Magyar Telekom-papírok 12,4 százalék pluszban zártak, ez 635 forintot jelent, a Richter-részvények 5,3 százalékkal drágultak, a papír értéke 26.300 forint. Az euró eladási árfolyama este 259 forint volt, a dollárt 202 forintért kínálták.

A Magosz az államfőhöz fordul

A köztársasági elnökhöz fordult az új mezőgazdasági támogatási rendszerről szóló, az Országgyűlés által elfogadott jogszabály miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Jakab István, a szervezet elnöke azt mondta: a törvény nem a termelők többségének, hanem egy szűk nagytőkés csoportnak az érdekeit szolgálja, teljes jogbizonytalanságot teremt, hatásai pedig beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Csökkent a kórházak adósságállománya

Az elmúlt év azonos időszakához képest csökkent a kórházak adósságállománya - mondta egy felmérésre hivatkozva az egészségügyi miniszter. Székely Tamás Békéscsabán, miután átadta a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet felújított épülettömbjét, hangsúlyozta: az intézményvezetők struktúraváltással összefüggő intézkedéseinek eredményeként a lejárt számlatartozások összege négymilliárd forinttal lett kevesebb. A csaknem 200 ezer embert ellátó békéscsabai kórház belgyógyászati tömbjének felújítása címzett támogatásból, összesen 960 millió forintból valósult meg.Petíciót készítettek a gyógyszerészek

Petíciót fogalmaztak meg a gyógyszerészek érdekképviseletei a keddi nagygyűlésükön; a dokumentumot eljuttatták a kormánynak és az Országgyűlésnek is. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta: a többi között azt követelik, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosító javaslataiba építsék bele a szakma kéréseit, így például a patikaalapítás korlátozását, és a kötelező kamarai tagság visszaállítását.

Szerződést kötött a HospInvest és az OEP

Megkötötte az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet finanszírozási szerződését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a HospInvest Zrt.-vel. A cég így november 1-jén átveheti az intézmény üzemeltetését. Kosztura László, a társaság régió igazgatója elmondta: vannak még olyan dolgozók az intézményben, akik nem írták alá új munkaszerződésüket; számukra a következő két napban még lehetőséget biztosítanak erre.

Emlékpark a katyni mészárlás áldozatainak

Budapest III. kerületében felavatták a katyni mészárlás áldozatainak emléket állító táblát és parkot. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a megemlékezésen felidézte: 1940-ben Sztálin utasítására mintegy 22 ezer embert végeztek ki, akik a lengyel hadsereg és értelmiség vezető rétegét adták. Az áldozatokkal először megásatták saját sírjukat, majd lelőtték őket, családjukat pedig szinte kivétel nélkül deportálták. A politikus az emléktábla elhelyezésében nyújtott segítségért köszönetet mondott Demszky Gábor főpolgármesternek és Bús Balázsnak, az emlékparknak helyet adó III. kerület polgármesterének.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×