eur:
391.03
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Amit mi követelünk, nem kerül pénzbe"

A gyógyszertár-alapítás moratóriumát, egyúttal a patikaliberalizáció megszűntetését követelték a gyógyszerészek. A kamara elnöke szerint válság van a gyógyszerellátásban, ráadásul a módosító javaslatok nem jelentenek megoldást a helyzetre. Az egészségügyi miniszter, akinek beszédét a gyógyszerészek folyamatos felhördülése kísérte, cáfolta a patikusok kijelentéseit.

Körülbelül 400 gyógyszerész várta kedden este, hogy választ kapjon a minisztertől a szakmát érintő legfontosabb kérdésekre a Semmelweis Egyetem dísztermében.

A patikusok azt sérelmezték, hogy az Országgyűlés által 2006-ban elfogadott törvény a patikaliberalizációról több száz gyógyszertárat juttatott nehéz, vagy csődközeli helyzetbe, rontotta a betegek gyógyszerhez jutásának lehetőségét, torzította az árrés-rendszert, és gond az is, hogy nőttek a gyógyszerárak.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke azt mondta: a gyógyszer-gazdaságossági törvény jelenlegi módosításában nincs olyan elem, amelyet szükségesnek ítél.

"Ezzel a törvénnyel a nemzeti vagyon egy részét megtestesítő újabb közszolgáltatást játszanak át az idegen tőke kezére. A megállapodásaink nem szerepelnek a törvénymódosításban, olyan módosítások viszont igen, amelyekről említés sem történt az egyeztetéseken. Tisztelt Miniszter úr! Ennyi? Ennyit kívánnak tenni a nemzeti és szakmai kézben levő gyógyszertárak megmaradásáért? Amit mi követelünk, nem kerül pénzbe: moratóriumot a gyógyszertár-létesítésre" - fogalmazott.

Székely Tamás egészségügyi miniszter nem ért egyet a patikusok kijelentéseivel. Hangsúlyozta: a kis gyógyszertárak nem maradtak magukra, azokat 311 millió forinttal támogatta az állam csak idén, emellett lesz árrés-növekedés, a gyógyszerárakról szólva pedig azt mondta: 750 készítmény átlagosan 13 százalékkal lett olcsóbb ebben az évben.

Kevés a külföldi befektető

Azt is számadatokkal támasztotta alá, hogy az újonnan nyíló patikák tulajdonosai között kevés a külföldi befektető. Mindazonáltal - tette hozzá - nyitott a tárgyalásra a szakmával.

"Az egyeztetések nem arról szólnak, hogy az egyik fél elfogadja a másik összes javaslatát. Minden olyan javaslatra nyitottak vagyunk, amely egyrészt a költségvetésben rendelkezésre álló források keretén belül van, másrészt a szakmai szervezetekkel konszenzusban történik, harmadrészt pedig a betegeknek is előnyös" - hangsúlyozta.

Az MSZP egészségpolitikusa, Scvarcz Tibor elismerte, hogy nem ott és nem annyi patika nyílt az elmúlt két évben, azt ugyanakkor tagadta, hogy a gyógyszerekhez való hozzáférés rosszabb lett. Szerinte az ellenőrzés hiányzott a jogszabályokból.

Kupper András fideszes parlamenti képviselő úgy vélte, a gyógyszerészek nem kaptak választ a kérdéseikre a minisztertől, így mielőbbi egyeztetést javasolt.

Székely Tamás miniszter az esemény végén reagálásban azt mondta: addig nem függesztik fel a patikaliberalizációt, amíg ki nem derül, hogy az a betegeknek hátrányt jelent, de erről kész felmérést is elrendelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×