eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Stumpf: Gyurcsány lemondott arról, hogy az MSZP megnyeri a választást

Stumpf István politológus szerint Gyurcsány Ferenc már régóta tisztában van azzal, hogy a szocialista párt az elkövetkezendő néhány évben nem nyerhet választást. A Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a miniszterelnök a népszavazás óta veszteségminimalizálásra és saját pártbeli pozíciójának megerősítésére törekszik.

Nem tartja teljesen kizártnak a Századvég Alapítvány elnöke, hogy Magyarország belépjen az eurózónába. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: előfordult már, hogy az Európai Unió számos ponton felfüggesztette a hagyományos szabályokat, például a négy alapelv érvényesülését az újonnan csatlakozott országokban.

Ha Magyarország képes teljesíteni a feltételek jelentős részét, és kötelezettséget vállal arra, hogy záros határidőn belül pótolja a többit is, esetleg előre lehet hozni a csatlakozás időpontját - tette hozzá a politológus.

A rövid távú válságkezelés szempontjából Stumpf István szerint nagy előrelépés lenne, ha megszületne egy olyan két-hároméves terv, amelynek teljesítése után Magyarország bevezethetné az eurót. Ennek társadalmi-gazdasági következményeit azonban még nem gondolták végig - közölte.

Átalakulóban van az Európai Unió, a közösséget a globális válság sem fogja érintetlenül hagyni. A globális világrendben új szerkezetet, stratégiát, filozófiát kell kialakítani, amelynek tartópilléreit ma még keresik a szereplők - jegyezte meg a Századvég Alapítvány elnöke.

Egyelőre marad

Gyurcsány Ferenc a március 9-i népszavazás óta veszteségminimalizálást folytat, és, bár sosem fogja bevallani, magában már lemondott arról, hogy a szocialisták megnyerik a következő parlamenti választásokat - véli Stumpf István.

A politológus szerint a miniszterelnök számol azzal, hogy a következőkben nagyon alacsony lesz a gazdasági növekedés, és a stratégia, amit 2006-ban kigondolt, nem működik. Éppen ezért olyan erős, baloldali pártot próbál kialakítani, amely nélküle nem tud nagyobb ügyekben előre jutni.

A kormányfő előremenekülésként akár az előrehozott választást is elfogadhatja, ha úgy látja: kárt okoz, hogy a megszorító intézkedésekből fakadó szociális feszültségek miatt a felelősség csak rá és a pártjára hárul, aminek hatására súlyos történelmi összeomlás következhet be - magyarázta a Századvég Alapítvány elnöke.

Ma azonban úgy tűnik, hogy a miniszterelnök 2010-ig kormányozni akar, és azt gondolja, hogy részben az Nemzetközi Valutaalap segítségével, részben a gazdaság beindításával akár szorossá is tudja tenni a választások végeredményét - mondta Stumpf István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×