eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Mennyibe kerülnek a kórházbezárások?

A Magyar Nemzet kiszámolta, hogy mennyibe kerülnek a kórházbezárások. Arról, hogy a tavalyi költségvetésnek mindez mennyibe került, még nem készült összesítés, a számítása szerint azonban az összköltség elérheti a 10 milliárd forintot is.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyit kell például fizetni azoknak a beszállítóknak, akikkel sokszor a megszüntetés előtt néhány hónappal kötöttek az intézményvezetők 10-15 évre szóló szerződéseket, vagy mennyi pénzt emésztett fel az elbocsátott dolgozók végkielégítése, illetve szabadságmegváltása.

Magyarországon jelentősen nő a motorizáció, írja a Népszabadság. Ezer magyar lakosra most háromszáz személyautó jut, de belátható időn belül megközelítjük a nyugat-európai értéket, ahol hatszázat mutatnak a statisztikák. Az úthálózat azonban nem tart lépést a fejlődéssel, szükség lesz az autóhasználat kulturált korlátozására - állítja a győri Széchenyi István Egyetem közlekedésépítési és településmérnöki tanszékének vezetője.

Brit kutatók olyan bíbor színű paradicsomot állítottak elő, ami rákmegelőző hatásúnak bizonyult egereknél - számol be az index.hu. A génmódosított, lilás árnyalatú paradicsom olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a természetben a sötét színű bogyós gyümölcsökben találhatók meg nagy mennyiségben. A Nature Biotechnology című szaklap legfrissebb számában írják le kísérletüket a brit John Innes Center munkatársai, akik rákra fogékonnyá tett egerek egy részének a módosított paradicsomot adták rendszeresen, az állatok másik csoportját pedig normál étrenden tartották. Cathie Martin és kutatócsoportja megállapította, hogy a bíbor paradicsomot fogyasztó egerek jóval tovább éltek.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a Balatonhoz is beköszöntött a válság: a foglalási adatok alapján sovány év vár 2009-ben a térségi turizmusra. A külföldi turisták a gyenge forint mellett éppenséggel szívesebben jönnének Magyarországra, a kérdés csak az, hogy lesz-e állásuk és elkölthető jövedelmük jövőre.

A Világgazdaságból kiderül: jövőre számítógépen licitálhatnak a vevők a végrehajtás alatt lévő ingatlanokra. Ajánlataikat bármikor megtehetik a tíz százalékos árverési előleg befizetésével. A Magyar Végrehajtói Kamara által működtetett rendszer az egész ország valamennyi aukcióját összefogja.

A portfolio.hunak nyilatkozó Tibor Dávid, a Masterplast Group Zrt. vezérigazgatója azt mondta: az utóbbi időszak eseményei nem könnyítették meg a helyzetüket, de legkésőbb 2010 tavaszán szeretnének megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén. A társaság jelenleg az egyik leghíresebb tőzsdeaspiráns Magyarországon. A kezdetben 5 főt foglalkoztató cég mára a közép-kelet-európai régió egyik vezető építőipari vállalatává vált.

A penzcentrum.hu arra keresi a választ: mi lesz a lakásárakkal, ha tovább drágulnak a hitelek? Az elmúlt időszak változásait követően emelkedő kamatok és megszigorított hitelezési feltételek jellemzik a hazai hitelpiacot. A lakáspiaci szereplők egyelőre kivárnak, de vajon milyen hatással lesznek az ingatlanárakra a rövid időn belül végbement jelentős változások?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×