eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Gazdasági szereplőkhöz is elvezethet az Aranykéz utcai robbantás gyanúsítottja

Most kezdődik igazán az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatos nyomozás - mondta az InfoRádiónak Doszpot Péter, a vizsgálat akkori vezetője, miután a cseh rendőrség elfogott egy 52 éves szlovák állampolgárt, nem hivatalos értesülések szerint Jozef Rohácot, a merénylet egyik gyanúsítottját. A volt rendőr hozzátette: ha valóban Rohácot kapták el, és a férfi beszélni kezd, gazdasági körökhöz is elvezethet. Az Interpol magyar irodája már megkezdte a kiadatás előkészítését.

Már a nyomozás elején sikerült azonosítania a rendőrségnek azt a szlovák állampolgárságú férfit, aki a budapesti Aranykéz utcába vitte a Polski Fiat 126-os gépkocsit, és feltehetően a pokolgépet, amely felrobbant az autó alatt - mondta az InfoRádiónak a merénylet után indított vizsgálat egykori vezetője.

Doszpot Péter hozzátette: a férfit, Jozef Hamalát a magyar rendőrség is körözte, ám nem a robbantással, csak okirathamisítással kapcsolatban. A most elfogott Jozef Rohác annak a bűnözői csoportnak volt az egyik vezetője, amelyhez a szlovák hatóságok szerint Hamalának is köze volt.

Boros Tamás, aki ellen a merényletet tervezték, szlovák bűnözői csoportokkal is tartott fenn kapcsolatot. A nyomozók éppen ezért azt gondolták, hogy valamiféle elszámolási vita állhat a robbantás hátterében, esetleg egy másik banda bízta meg Rohácékét, hogy végezzenek a magyar üzletemberrel - magyarázta a volt rendőr.

A sajtó annak idején Meciar-kommandónak nevezte el ezt a bűnözői csoportot, mert ahhoz az akkor állami szolgálatból leszerelt, képzett titkosszolgálati tisztek csatlakoztak, és mindenféle robbantásokat hajtottak végre Magyarországon - mondta Doszpot Péter, aki szerint csak most kezdődik az igazi nyomozás.

Ha Jozef Rohác elismeri, hogy köze volt a merénylethez, és beszélni kezd, fel lehet göngyölíteni az ügyet. A nyomozás egykori vezetője szerint nem kizárt, hogy a férfi néhány gazdasági szereplő nevét is megemlíti majd a robbantással kapcsolatban.

Boros Tamás érdekes szereplője volt a magyar alvilágnak: sok helyen megfordult, sok embernek tett rosszat, sokat segített a rendőrségnek, sok ellenséget szerzett. Mindenképpen érdekes lenne megtudni, hogy honnan jött a megbízás, ki akarta ennyire megölni - fűzte hozzá Doszpot Péter.

Az Interpol már lépett

Az Interpol magyar irodája megkezdte Jozef Rohác kiadatásával és Magyarországra szállításával kapcsolatos szervezési, előkészítési munkálatokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI-vel.

Ha "a kiadatás, átadás feltételei fennállnak, az illetékességgel rendelkező külföldi igazságügyi hatóság az európai elfogatóparancs alapján letartóztatásba helyezi a szlovák férfit, egészen addig, amíg kiadására sor kerül" - tette hozzá a rendőrség.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 11:20
×
×
×
×