eur:
404.37
usd:
373.84
bux:
74397.16
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A kormányfő négy rendkívüli, átmeneti intézkedést javasolt

Gyurcsány Ferenc szerint ebben a helyzetben négy intézkedést kell meghozni: 2009-ben a közszférában nem jár a 13. havi bér, és a jelenlegi szinten kell tartani a béreket, a 13. havi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt, azaz a 62 éves kort betöltőknek jut majd, és ennek összege nem lehet 80 ezer forintnál magasabb jövőre.

A miniszterelnök a parlamenti pártokkal kezdeményezett egyeztetésen azt mondta: a legrosszabb esetre kell készülni, vagyis egy recesszióval küszködő európai környezetre, amelyben az ország GDP-je jövőre egy százalékkal visszaesik, a hiánycélt pedig 2,6 százalékra csökkentik.

Hangsúlyozta: mindezek következtében csökkenteni kell az állami kiadásokat is: arra utasítja az állami vagyonkezelőt, hogy tíz százalékkal csökkentések az állami vállalatok igazgatósági, felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíját, valamint állami vállalatok vezetői nem kapnak jutalmat, prémiumot, 13. havi juttatást.

Gyurcsány Ferenc azt kérte a parlamenti pártoktól, kössenek stabilizációs és növekedési megállapodást.

A kormányfő szerint - ha a parlamenti pártok erről meg tudnak állapodni - a kormány kész arra, hogy már 2009-ben csökkentse a munkabérre rakódó terheket.

A miniszterelnök azt mondta: a kormány ennek forrását az adórendszeren belüli átterhelésben találja majd meg. Hozzátette: egyetértenek azzal, hogy létrejöjjön egy stabilizációs és adóreform-alap, valamint hogy közösen döntsenek már most az adórendszer átláthatóbbá és egyszerűbbé tételéről.

Gyurcsány Ferenc szorgalmazta azt is, hogy legyen mielőbb megállapodás a pártfinanszírozási törvényről. Hangsúlyozta: arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy a korrupció legyőzése érdekében a lehető legbrutálisabb eszközök alkalmazására tegyen javaslatot.

Kitért arra: javasolja, hozzanak létre egy ezermilliárdos növekedési alapot annak érdekében, hogy csökkentsék a vállalkozások működési kockázatait, a recesszió hatásait, segítsék a növekedést és a munkahelyek megőrzését.

A kormányfő kiemelte: az IMF nem kér Magyarországtól intézkedéseket, hanem a kormány készít egy tervet, hogy mit vállal. A források értéke jelentős, arányos a várakozásokkal, amiket a piacon látunk - fogalmazott, de nem mondta meg a konkrét összeget, amely a megállapodásban szerepel majd.

Fidesz: nem lehet megkerülni a parlamentet!

A Fidesz kész arra, hogy az ország megmentése érdekében együttműködjön, de ennek megvan a megfelelő rendje, nem lehet megkerülni a parlamentet - közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a keddi egyeztetésen.

Hangsúlyozta: válságkezelő kormányra van szükség és arra, hogy a miniszterelnök visszaadja mandátumát, mert "annak az esélye szinte zéró, hogy Gyurcsány Ferenccel kilábal az ország a válságból".

Kifogásolta, hogy nem lehet tudni, mi van az IMF-fel kötendő megállapodás tervezetében.

Az információhiányt emlegette Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, aki megkérdezte: keresett-e a kormány más lehetőségeket. A politikus azt is tudni szeretné, mibe kerül ez a megállapodás az országnak rövid-, közép és hosszú távon?

Nyilvános lesz a megállapodás

A felvetésre válaszul a kormányfő közölte: nyilvános lesz az IMF-megállapodás.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a valutaalap mindössze két ésszerű dolgot kért. Egyrészt azt, hogy csak annyi kiadást vállaljon az ország, amire pesszimista forgatókönyv esetén is biztosan van pénz. Másrészt ne vállaljon olyan kötelezettséget, amellyel a költségvetés bevételeit csökkentené.

A megállapodás nem növeli Magyarország hitelterheit - szögezte le a kormányfő.

A miniszterelnök a tanácskozás nyilvánosságára vonatkozó kritikákra azt válaszolta: ez korábban a Fidesz frakcióvezetőjének kérésre volt, nekik mindegy, hogy zárt vagy nyitott egy ilyen egyeztetés.

Címlapról ajánljuk
Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 11:20
×
×
×
×