eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bush ünnepélyesen jelenti be a vízummentességet

A Népszabadság megbízható forrásból úgy értesült, hogy pénteken, a Fehér Ház rózsakertjében tartják azt az ünnepséget, amelyen George W. Bush bejelenti hat közép-európai ország, köztük hazánk vízummentességét. Az amerikai elnök környezetében ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

Technikai akadályok lehetnek még, egyelőre ugyanis nem érhető el az elektronikus utazási jóváhagyási rendszer, az ESTA. A legfeljebb 90 napra érkező magyar turisták, üzletemberek ezt az egyszerű és ingyenes regisztrációt használhatják majd, ha az Egyesült Államokba akarnak utazni, és nem rendelkeznek érvényes vízummal. Az ennél hosszabb időre utazóknak, továbbá a dolgozni, tanulni szándékozóknak ezután is vízumot kell váltaniuk.

A Magyar Nemzet ügyészségi forrásból megtudta: rendkívüli fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy Kolompár Orbán ne legyen vádlottja egy 13 millió forintos gazdasági bűncselekménynek. A lap szerint ez csak a jéghegy csúcsa, mert egy 255 milliós visszaélés szálai is a cigány kisebbségi vezetőig nyúlhatnak. Erre utal, hogy az Országos Cigány Önkormányzat elnökéhez köthető két civil szervezetnél is házkutatást tartottak, és bűncselekményre utaló bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók.

Az Index azt írja, hogy a BT, a walesi University of Glamorgan és az ausztráliai Edith Cowan University új, közös kutatása kiderítette, hogy a használtan vásárolt kézi kommunikációs eszközök jelentős része még mindig tartalmaz bizalmas jellegű céges vagy személyi adatokat. Több mint 160 használt eszköz vizsgálatával a kutatók sokféle információhoz jutottak: találtak például fizetésre vonatkozó információkat, céges pénzügyi adatokat, bankszámlával kapcsolatos részleteket, bizalmas üzleti terveket, értekezletekről szóló feljegyzéseket és egészségügyi adatokat is.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy ukrajnai áramimportunk zavarához vezethet, hogy keleti szomszédunk elvette a System Consulting Zrt.-től magyarországi behozatali jogának közel egészét, annak monopolhelyzetére hivatkozva. Helyét az ukrán állami áramexportőr, az Ukrinterenergo vette át, mégsem hozhatja be az áramot, mert nincs hozzá határkeresztező kapacitása. Ennek érdekében az Ukrenergo ukrán rendszerirányító megpróbálta rábírni a Mavirt a határkeresztező kapacitások soron kívüli elosztására, de hiába. Válaszul a reménybeli exportőr Ukrinterenergo és itteni vevője - egyben saját leányvállalata - Brüsszelhez fordult. Az áram közben rendben érkezik a burstini erőműből, amelyet még Kapolyi László cége újított fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×