eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ivászat 12 éves korban kezdődik

A 12-13 éves gyerekek nagy része már ivott sört és bort, a 14-16 éves korosztály tömény italokat is többször fogyasztott életében. A 14 évesek többsége a marihuánát is kipróbálta már - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet felméréséből, amelyet a "Látens fiatalkori devianciák" című kutatás eredményét összefoglaló kötetet bemutatásakor ismertettek.

Bolyky Orsolya, az intézet munkatársa elmondta: partidrogok használatában Magyarország több nyugat-európai országot is megelőz.

Az alkoholfogyasztás még mindig sokkal jellemzőbb a fiatalokra, mint a drogok, a legtöbben sört vagy bort isznak. Ezeket már a 12-13 évesek is fogyasztják, sokuk családi körben - mutatott rá Bolyky Orsolya a felmérés meglepő eredményeire.

A 14-16 évesek már tömény itatolat is rendszeresen fogyasztanak - mondta a felmérés készítője.

Elmondta azt is: marihuánafogyasztásban elmaradnak a magyar fiatalok az európai átlagtól, a partidrogok terén azonban az élvonalban vannak.

"Az erőszak valamiféle szórakozás is egyben"

A "Látens fiatalkori devianciák" című felmérés eredményét összefoglaló kötetet bemutatásakor elhangzott az is: a fiatalok jelentős része úgy gondolja, hogy az erőszak hozzátartozik az élethez, az érvényesülésnek valamiféle szükséges eszköze. Az erőszakos bűnözés kutatásával foglalkozó Győry Csaba elmondta: a felmérés adatai szerint sok megkérdezett fiatal úgy látja, "hogy az erőszak valamiféle szórakozás is egyben".

A fiatalok egyre több időt töltenek a kortársaik között, és mivel megnő az erőszakot általában elfogadó kortárs csoport befolyásoló szerepe a fiatalok szocializációs folyamatában, a csoportba kerülők nagyobb eséllyel lesznek elfogadóbbak az erőszakkal szemben.

A felmérés szerint 12 éves koruk körül követik el a gyerekek az első apróbb bűncselekményeket, és a lány elkövetők száma magasabb, mint az összbűnözésben. Az erőszak "elfogadottsága" mögött az állhat, hogy a média révén mindennapi élménnyé vált, hogy erőszakos cselekményeket látnak a fiatalok - tette hozzá Győri Csaba.

Számítógépes bűnözés

Parti Katalin a fiatalok számítógépes bűnözéséről szólva azt mondta, a szerzői művek letöltése igen elterjedt a körükben, 50,9 százalékuk már töltött le, nagy hányaduk a szülővel együtt. Mint mondta, ez arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire enyhe a "számítógépes deviancia" társadalmi megítélése.

A felmérésből az is kiderült, hogy a problémákról a pedagógusok hét százaléka szerzett tudomást, vagyis a pedagógusok számára a legritkább esetben derülnek ki az ügyek. Általában a szülő, szomszéd, rendőrség szerez róla tudomást. Azokban az esetekben, amelyekre fény derül, általában nem kapnak büntetést a gyermekek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×