eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sólyom és Mádl sem vesz részt a nemzeti csúcson

A köztársasági elnök nem kíván részt venni a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcson - ezt maga Sólyom László köztársasági elnök közölte kedden Ammánban magyar újságírókkal. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke viszont ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére, szombatra összehívott találkozón.

A miniszterelnök által összehívott tanácskozás "nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik" - fogalmazott az államfő annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását szorgalmazta, amelyre a közjogi méltóságokat is meghívta.

Sólyom László kiemelte: örömmel hallja, hogy a pénzügyi válság elhárítása, illetve a következmények enyhítése összefogásra készteti a parlamenti pártokat. Ugyanakkor hozzátette: súlyos fenntartásai vannak a nemzeti csúcs néven összehívott tanácskozással kapcsolatban.

"A kormány sajnálja azt, hogy a köztársasági elnök nem tartja talán annyira fontosnak, kiemelkedőnek a helyzetet vagy a csúcstalálkozót, hogy erre elmenjen" - mondta Budai Bernadett.

Az államfő álláspontjával kapcsolatban elképzelhető, hogy "itt valami félreértés van", hiszen a találkozón kompetens, a témához értő emberek vesznek majd részt - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Orbán Viktor viszont ott lesz a találkozón. Ezt maga a Fidesz elnöke jelentette be a Hír Tv hétfő esti műsorában, ahol arról is beszélt, hogy a kormány válságkezelő 12 pontja valójában egy "gigantikus megszorító csomag", és szerinte ez ellen kellene összefogni. Elismerte ugyanakkor, hogy a 12 pont közül van olyan, amelynek semmi köze a megszorításokhoz és elfogadható.

"Egyetlen épelméjű magyar ember nem kérheti tőlünk, hogy fogjuk össze egy elhibázott, rossz válságkezelő program mögött" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a szocialisták több éve rossz irányba viszik az országot. Ehelyett kellene egy másik politika, a világon végigsöprő válság szelét "be kellene fordítani Magyarország vitorlájába", és végre fel kellene adni a megszorításokra épülő gazdaságpolitikát, el kellene indulni a növekedés irányába.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke támogatja ugyan a nemzeti csúcstalálkozó célitűzéseit, de külföldi elfoglaltsága miatt nem tud résztvenni a tanácskozáson. A miniszterelnöknek címzett levélben ugyanakkor a bírói testület vezetője emlékezteti Gyurcsány Ferencet, hogy az Alkotmánybíróság nem tanácsadója, hanem bírája a jogalkotónak.

Nem megy el a találkozóra Mádl Ferenc sem. A volt köztársasági elnök nem látja tisztázottnak a megbeszélés alkotmányos helyét és felelősségi körét sem - közölte az egykori államfő titkársága.

Ott lesz a találkozón a KDNP elnöke, annak ellenére, hogy Semjén Zsolt a tanácskozást PR-lépésnek, a válásgkezelési csomagot pedig megszorításnak tartja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×