eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Pszichiátriai vészhelyzet fenyeget - lapszemle

Pszichiátriai vészhelyzetet jósol Magyarországon a WHO - írja a Népszabadság. Az egészségügyi világszervezet európai regionális tanácsadója szerint a legégetőbb gond, hogy nincs meg a szociális és rehabilitációs ellátórendszer, ahová a súlyos betegek az akut baj után kerülhetnének. Hiányzik a háziorvosok érdekeltsége és kompetenciája a betegség felismerésében.

A WHO felmérése szerint kevés a kórházi ágy, de még drámaibb a helyzet az ápolói létszám terén. Azzal egyébként, hogy a területet összeroppanás fenyegeti, a Lelki egészség országos programjának tervezete is egyetért, amely szombaton került fel az Egészségügyi Minisztérium honlapjára.

A Magyar Nemzet azt írja: elapadhatnak a falvak pályázati lehetőségei, ha a tervek szerint módosul a hazai decentralizált támogatási rendszer. A tervek szerint ugyanis jövő évtől a hazai területfejlesztési forrásokból elkülönítenének egy keretet, amire csak a megyei jogú városok pályázhatnának. A következő kategóriában az egyéb városok szerepelnének, a harmadik csoportba pedig a kistelepülések tartoznának.

Egy neve elhallgatását kérő kistérségi szakértő a lapnak elmondta, eddig a hazai területfejlesztési források jelentették az egyik legkomolyabb pénzügyi támaszt az ötezer fő alatti önkormányzatok számára. A néhány százezer forintos útfelújítástól, játszóterek építésén, ravatalozó felújításán át a polgármesteri hivatalok akadálymentesítéséig, a legkülönbözőbb fejlesztésekhez kérték a települések segítségét: a forrásokra minimális önrésszel pályázhattak.

A Napi konszenzusa szerint az augusztusi 6,5 százalékról 6,2 százalékra csökkent az áremelkedés szintje, és további mérséklődés várható az év fennmaradó részében is - írja a Napi Gazdaság. A fokozatosan gyengülő forint már nem segíti a folyamatot, a tavalyi magas élelmiszer- és benzinárak okozta bázishatás azonban sokat segíthet.

Az igen mérsékelt gazdasági növekedés, a termelés-visszafogások, valamint az elbocsátások csökkentik a reálbér-emelkedés kockázatát. Ez jól jöhet a jegybanknak, ám az alapkamat csökkentése még így is inkább csak jövőre várható. Az infláció a várakozások szerint 3,2 százalékra csökkenhet jövő év végére.

A Világgazdaság azt írja: a szociális tárca jövőre 50 milliárd forintot javasol a közfoglalkoztatás finanszírozására - ez a támogatási rendszer rendelkezésre álló összegének több mint a felét teszi ki. Mindez abból a lap birtokába került előterjesztésből derül ki, amelyet a szaktárca készített az Út a munkához program kapcsán.

A jelenleg rendszeres szociális segélyt igénylő, de munkaképes személyek ezentúl közfoglalkoztatási lehetőséget vagy közfoglalkoztatást pótló juttatást kapnának. A program jövő áprilisban indulhat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×