eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Néhány nap alatt változott meg Gyurcsány álláspontja

A négy éve hatalmon lévő miniszterelnök múlt héten változtatta meg legrövidebb idő alatt gyökeresen az álláspontját. Gyurcsány Ferenc ezúttal másfél hónapon belül jelentkezett új programmal, illetve egy újabb, hosszan kommunikált adócsökkentési program múlt ki.

"Az a pénz- és tőkepiaci hatás, amely most megrázza az Egyesült Államokat, jóval kisebb mértékben fogja elérni Európát, Magyarországot pedig - miután itt a magyar pénz-  és tőkepiaci vezetők vettek részt - direkt hatások lényegében a mai tudásunk szerint nem fogják érinteni" - mondta a miniszterelnök múlt hétfőn az Országgyűlésben, majd azzal vádolta meg a Fidesz pénzügyi szakpolitikusát és pártelnökét, hogy válsághangulatot gerjesztenek.

Gyurcsány Ferenc aztán pénteken válságcsomagot jelentett be. "Magyarország nem tűri, ha támadják bankjait, ha támadják betéteseit, ha támadják befektetőit, ha támadják a devizáját" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szakértők szerint bár napról napra változik a gazdasági helyzet, Gyurcsány Ferenc múlt hétfői optimizmusa, politikai nyilatkozatai, majd ezekkel ellentétes bejelentései között indokolatlanul nagy a különbség.

"Mit kell tenni egy ilyen helyzetben? Kell-e garanciát adni akkor a betéteseknek, ha a betétesek pénze nincsen bajban? Nem kell, mert a magyar pénzügyi rendszer erős. Ezt a magyar pénzügyi rendszer felelős vezetői állítják. Ha válsághangulatot szeretnénk gerjeszteni, ha ön azt szeretné, hogy hosszú, kígyózó sorok legyenek, akkor lehet, hogy kell, csak el kell dönteni, minek a pártján áll ön: az igazság pártján áll, vagy a válságkeltés pártján áll. Úgy látom, az utóbbi pártján áll" - közölte a kormányfő múlt hétfőn a parlamentben.

A kormány és a szocialisták tavasszal még fizetett hirdetésekben is támadták Orbán Viktor Fidesz elnököt, aki sajtóinformációk alapján egy Kéri László által zártkörben rendezett beszélgetésen a gazdasági helyzet miatt egy időre a nyugdíjak reálértéken tartásáról beszélt. A bérek tervezett 2009-es reálértéken tartása viszont a nyugellátások reálértéken tartását vonhatja maga után.

Ezúttal is elhalasztotta a kormány az adócsökkentést, amit a pénzügyi világválsággal magyaráz, pedig a 2006-os kampányban a parlament által az előző év végén elfogadott ötéves adócsökkentési program is volt, de a választási győzelem után lekerült a napirendről az adócsökkentés. Azonban ez nem gátolta meg a miniszterelnököt abban, hogy szakértőket bízzon meg és munkacsoportokat állítson fel az adócsökkentés érdekében.

Az erre fordítható összegek az év első hónapjaiban időről időre változtak, aztán egy javaslatcsomag őszre megszületett. Az adó-, és járuléktörvények tervezetét azonban visszavonja a kormány, így ezúttal sem mérséklődnek a terhek.

Gyurcsány Ferenc szerint a nemzeti csúcsnak kellene meghatároznia az euró bevezetés céldátumát. A közös fizetőeszköz bevezetésével foglalkozó testület viszont már elvileg működik - ráadásul azt is idén hozták létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×