eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány: A válság első támadását sikerült kivédeni

Magyarország elsőként szervezte meg a régióban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió támogatását azért, hogy "ne kelljen soha igénybe venni" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: Magyarországnak szüksége van arra, hogy azok, akik az országot támadják, lássák, hogy Magyarországnak erős szövetségesei vannak, Magyarország nincs egyedül.

A pénzügyi válság első támadását sikeresen kivédték - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: még "nem vagyunk túl a válságon".

A kormányfő szerint a támadás visszaverése egyrészt annak volt köszönhető, hogy "rendkívül gyorsan sikerült megtenni az első lépéseket" csütörtökön este, majd pénteken bejelentették azt a tervezetet, amely a hosszú távú védekezést szolgálja. Harmadrészt Magyarország Közép-Kelet-Európában elsőként vette fel a kapcsolatot az IMF-fel és az Európai Unióval. A nemzetközi intézmények támogatásukról biztosították az országot - ismertette a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: most az Európai Unió az esetleges támogatások terén ugyanazt ajánlja fel Magyarországnak, mint az eurózóna tagállamainak, az unióval "folytatjuk e téren is az együttműködést".

Mind a Bankszövetség, mind a biztosítók szövetségének vezetője megerősítette, hogy a biztosítási és bankrendszer tagjai stabilak, teljesítik kötelezettségeiket - mondta a kormányfő.

Veres János pénzügyminiszter közölte: a tárgyalásokat Magyarország kérte a Nemzetközi Valutaalappal, ez azonban nem jelenti azt, hogy "hitelt vennénk fel az IMF-től".

A tárcavezető elmondta: a megállapodás alapján bármi lehet az együttműködés tartalma a Valutaalappal, a későbbi folyamatok függvényében.

Simor András, a jegybank elnöke megerősítette, hogy folyamatosan figyelik a piacok alakulását, és ha szükséges, minden kellő intézkedést megtesznek a magyar pénzintézeti szektor védelmében.

A miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélésen részt vett a pénzügyminiszter, a gazdasági tárca vezetője, a jegybank elnöke és két alelnöke,a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, a PSZÁF elnöke, a Bankszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetségének vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×