eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Dulakodás után az MDF-be

Lengyel Zoltán indulatos ember, és fürdőnadrágban vezet autót - az elmúlt években ezzel hívta fel magára a sajtó figyelmét, most azzal, hogy megmenti az MDF frakciót. Még 2006-ban történt, hogy tönkre tette sárbogárdi szolgálati lakása kertjét, mert az elveszített önkormányzati választás után felszólították, hogy hagyja el az ingatlant. 2007-ben pedig rendőrökkel dulakodott, miután igazoltatni próbálták a lenge öltözékben autózó képviselőt.

Lengyel Zoltán múlt év augusztus közepén azt mondta az MTI-nek, hogy saját elhatározásából lép ki a Fidesz-frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját a Parlamentben. A politikus a távirati irodának hangsúlyozta: azért akar kilépni a Fidesz-KDNP frakciószövetségből, hogy az őt ért támadások és "lejáratókampány" ne okozzon kárt a képviselőcsoportnak. Lengyel Zoltán - aki 2002 májusa óta volt a Fidesz frakciójának tagja -, úgy fogalmazott: "nem volt könnyű döntés ennyi év után". Hozzátette: független képviselőként továbbra is a Fidesz-frakcióval szavaz majd az Országgyűlésben.

Lengyel Zoltánról tavaly nyáron egy ingyenes videomegosztón olyan film jelent meg, amely állítólag a politikust ábrázolja - ruha nélkül. A politikus akkor azt mondta, hogy a képmásával való visszaélés miatt személyiségi jogi pert indít.

Nem ez volt azonban Lengyel Zoltán első és utolsó botránya. A kereskedelmi televíziók beszámoltak arról, hogy miután 2006-ban elbukta a sárbogárdi polgármesteri széket, felszólította az önkormányzat, hogy hagyja el szolgálati lakását. A hónapokig tartó vita oly annyira felbosszantotta a politikust, hogy feldúlta a ház előtti kertet, kivágta az ott lévő fákat.

Könnyű testi sértés?

Lengyel Zoltán 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben gépkocsival haladt, amikor három rendőr állította meg, igazoltatni szerették volna a lenge öltözékben autozó politikust. Lengyel Zoltánnál nem voltak iratok, ezért az országgyűlési parkolási engedélyét mutatott fel, és személyi adatainak közlésétől azzal zárkózott el, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról.
Lengyel Zoltán élettársát hívta fel telefonon, és kérte tőle, hozza a helyszínre az iratait. A telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőket használt.

Amikor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítása miatt előállítják, a politikus megpróbálta gépkocsijával elhagyni a helyszínt. Ezután alkalmaztak az intézkedő rendőrök testi kényszert, és eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel Zoltán ütésétől.

A dulakodást követően a rendőrök kihúzták az autóból Lengyel Zoltánt és megbilincselve vitték az I. kerületi rendőrkapitányságra.

2008. március 28-án hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt benyújtotta a vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség Lengyel Zoltán független országgyűlési képviselő ellen - közölte akkor Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

Ha a bíróság megállapítja a bűnösségét, akkor akár több évi szabadságvesztésre is ítélhetik a képviselőt - mondta az InfoRádió kérdésére Futó Barnabás ügyvéd.

Az eset után Lengyel Zoltán is feljelentést tett a rendőrök ellen. A sérüléseiről a János Kórházban készítettek látleletet. A politikus elmondása szerint a kezén, a lábán és a hátán szenvedett zúzódásokat, ám a feljelentését elutasították. Később nem élt a pótmagánvád lehetőségével a képviselő és védője.

Az ügyet a Budai Központi Kerületi Bíróság fogja tárgyalni, de azt nem tudni, hogy mikor. Elképzelhető, hogy még az idén kitűzik a tárgyalást.

Független kisgazda az MDF-be

Idén szeptember 12-én Lengyel Zoltán bejelentette: kisgazda színekben folytatja a parlamenti munkát. Ezt követően nemmel szavazott az MDF Országgyűlést feloszlató határozati javaslatára.

A képviselő múlt pénteken az MTI-nek azt mondta: nem keresték meg, de ha megkeresnék, akkor sem ülne be az MDF frakciójába - most hétfőn azonban ezt megtette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×