eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Az autópályák mellett a közutakat is fejleszteni kell "

Nemcsak az autópályákat, hanem a közutakat is fejleszteni kell - mondta az InfoRádiónak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Hídosztályának főmérnöke. Sitku László szerint nagyjából 900 híd szorulna rekonstrukcióra az országban, de a pénzügyi források csak kevés szerkezet felújítását teszik lehetővé.

A szakma már évek óta próbálja felhívni a politika figyelmét arra, hogy nem elég az autópályák építése, a meglevő úthálózattal is foglalkozni kell - mondta az InfoRádiónak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Hídosztályának főmérnöke, hozzátéve: be kell pótolni az évtizedes javítási-karbantartási elmaradásokat.

Sitku László szerint az autópályákra vezető utak minősége drasztikusan leromlott, mert felújításukra nem fordítottak kellő összeget. Az utóbbi időben olyan rossz lett az állapotuk, hogy különböző korlátozásokat kellett bevezetni rajtuk.

Hangsúlyozta: 2009-re 20-25 milliárd forintnyi költségvetést tartalmaz a Nemzeti Útfelújítási Program, amelyet a meglévő 30 ezer kilométer úthálózat felújítására lehet fordítani.

A főmérnök az utak mellett a hidak állapotára is felhívta a figyelmet. Sitku László közölte: 900 hidat kellene felújítani, de a rendelkezésre álló források és a hidak nagyságától függően évente csak 30-60 hídszerkezet rekonstrukcióját tudják elvégezni.

A 49. Hidász Konferencián elhangzott: az ország 5900 közúti hídjának egyharmada olyan állapotban van, hogy öt-tíz éven belül rekonstrukcióra szorul.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×