eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyurcsány: Alkossuk meg a nemzeti felemelkedés programját!

Egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotását várja a miniszterelnök az általa javasolt nemzeti csúcsértekezlettől. Gyurcsány Ferenc elmondta: szeretné, ha a fórum egyebek mellett javaslatot tenne az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire és a szociális rendszer megújítására.

A kormányfő az MSZP szombati soron kívüli kongresszusán jelentette be, hogy nemzeti csúcsértekezlet összehívását kezdeményezi a pénzügyi válság kezelésével összefüggésben.

Gyurcsány Ferenc tervei szerint a munkában a közjogi méltóságok, a frakciók, az országgyűlési bizottsági vezetők, az önkormányzati szövetségek, a szakszervezetek, a munkaadók képviselői valamint szakértők vennének részt. A fórumot egy-két héten belül hívnák össze.

A 40-50 fős testülettől - résztvevőinek hétfőn postázzák a meghívókat - azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc azt kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor egyebek mellett tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer átalakításának középtávú lépéseire és a szociális rendszer megújítására.

A Fidesz szerint a miniszterelnök és a kisebbségi kormány sem megoldani, sem felfogni nem képes a nemzetközi pénzpiaci válság és annak hatásának súlyosságát.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: azonnali döntésekre van szükség, hiszen a helyzet szinte óráról órára változik. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor pártelnök részt vesz-e a Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcstalálkozón, a szóvivő azt mondta: ha megérkezik a meghívó, akkor átgondolják a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×