eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kormány, a tudomány és a civilek összefogása a fejlődésért

Új szakmai koalíció jött létre a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács megalakításával - mondta Láng András akadémikus. A koalíció kifejezés kettős értelmezésű, hiszen egyrészt a fórum a parlamenti pártok konszenzusával alakult meg, másrészt a szakmai, politikai, vallási és civil szervezetek képviselőit tömöríti.

Nem csupán a környezetvédelem a fő feladata a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsnak - mondta az alakuló ülés után Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A négy társelnök szimbolizálja, hogy a társadalom minden területe részt vesz a frissen alakult fórumban - tette hozzá: Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a kormányzati oldalt, Láng István akadémikus a tudományt, Katona Kálmán az ellenzéki oldalt és Papp Zoltán professzor a civil szférát képviseli.

A tanács egyik alapvető feladata az, hogy 2030-ig terjedően olyan stratégiát alakítson ki, amelyben a gazdaság nem cél, hanem eszköz a társadalompolitikai célok megvalósításában, amelyben a gazdasági, a társadalmi és az ökológiai érdekek és értékek egymással harmóniában jelennek meg - hangsúlyozta.

Szabó Imre a társadalom egészére kiterjedő feladatkörként határozta meg a tanács céljait, egyben leszögezte, hogy nem miniszterként, hanem társelnökként kívánja ellátni tevékenységét a fórumban.

Láng István szintén üdvözölte a tanács létrejöttét, hiányt pótló szakmai összefogásnak nevezte a különböző társadalmi területek párbeszédének fórumát.

Konkrét feladatnak tartja Katona Kálmán, hogy mind e tanács, mind a társadalmi területek fenntarthatósági szempontjainak meglétét folyamatosan vizsgálni kell annak érdekében, hogy a jövő generációinak élhető környezete maradjon.

Papp Zoltán orvosként a jóléti és egészségi állapot elérését tűzte ki a tanács fő feladatául. Olyan emberközpontú fórumként értelmezte a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, ahol a civilek részvételével lehetőség nyílik az egészségért való küzdelemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×