eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

440 millióba került a NATO-ülés

Negyven bérelt Audi, 440 millió forintos költség, 350 újságíró és szilvásváradi pisztráng karfiolhabbal - csak néhány adat a NATO védelmi minisztereinek kétnapos csúcstalálkozójáról. A több mint 700 vendég felfordulást is okozott a budapesti közlekedésben, igaz, a szervezet főtitkára ezért elnézést kért.

Három budapesti szállodát teljesen elfoglaltak a NATO védelmi minisztereinek informális csúcsára érkező delegációk, a meghívott több mint 700 vendég és az eseményekről tudósító mintegy 350 újságíró.

Míg az események jórészt az Intercontinentalban és a Marriottban zajlottak, a sajtó a Sofitelből követte figyelemmel az eseményeket a legkorszerűbb technikai eszközökkel. Élő videóközvetítés, internetcsatlakozás és nyomtatók segítették a tudósítókat. Bár kisebb szervezési hibák előfordultak, mindent összevetve még így is Magyarországon szokatlanul jó körülmények között dolgozhattak az újságírók.

A csúcstalálkozó 440 millió forintjába került a honvédelmi tárcának, úgy, hogy a meghívottak az utazás és a szállás költségeit maguk fizették. Pénzbe került viszont az államnak, annak a közel 40 darab Audi A8-asnak a bérlése, amelyekkel a delegációk mozogtak.

Állami költségekből fedezték a kiemelt vendégek védelmét is. Jaap de Hoop-Scheffer NATO főtitkár, valamint az amerikai, a német, a francia, a brit és az afgán védelmi miniszter külön testőröket, páncélozott autót és helikopteres kíséretet kapott. Emellett a szállásukat hermetikusan elzárták a külvilágtól.

A honvédelmi tárca ajándékokkal is kedveskedett a vendégeknek: egy kódex alakú bőrdobozba kis Rubik-kockát, kis üveg tokaji aszút, egy csomag paprikát és egy doboz gyufát helyeztek el a szervezők.

A minisztérium szóvivője elmondta, csütörtök délben két menüből is választhattak a meghívottak: szilvásváradi füstölt pisztrángfilé, sült céklás zellersalátával, fekete szezámmagos karfiolhabbal és snidlinges kapribogyóval.

Akinek viszont ez nem volt ínyére, kaphatott érlelt bélszínérméket Eszterházy módra, zöldségboglyával és vadaskrémmártással. Szeremley Huba 2002-es badacsonyi olaszrizlingje mellé az ínyencek tokaji aszúval ízesített házi túrókockát is választhattak, de ez - mondhatni - már csak hab volt a tortán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×