eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pokorni: Egyre kevesebb a remény az előrehozott választásokra

Egyre kevesebb remény van az előrehozott választásokra Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az SZDSZ-es politikusoknak félre kellene tenniük saját jövőjük feletti aggodalmukat, és kitartani amellett, hogy véget kell vetni a kisebbségi kormányzásnak.

Egyre kevesebb remény van az előrehozott választásokra - mondta a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pokorni Zoltán hozzátette: Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke még kitart, bár a frakcióban már nem tűnik egyértelműnek a támogatottsága.

A politikus hangsúlyozta: ennek ellenére újra és újra meg kell próbálniuk egységes ellenzéki erővé formálni azt az SZDSZ-es elhatározást, hogy nem adják a nevüket a Megegyezés című kisebbségi kormányprogramhoz, és olyan adótörvényt, ami ezen alapul, nem szavaznak meg.

Pokorni Zoltán szerint nem a Fidesz-frakció tagjainak a fegyelmezettségén (az elmúlt héten több szavazásról is hiányoztak képviselők, akiket megbüntettek távolmaradásukért), vagy a politikai hangulaton múlik, hogy sikerül-e véget vetni a "vergődő politikának", hiszen a magyarok meghatározó többsége ezt akarja.

A kérdés az, hogy az SZDSZ képviselői félre tudják-e tenni a saját jövőjük feletti aggodalmukat, vagyis kitartanak-e amellett, hogy véget kell vetni a kisebbségi kormányzásnak, inkább legyenek előrehozott választások - magyarázta a Fidesz alelnöke.

Tanácskorszak

A kormány a múlt hónapban meghirdetett iskolafelújítási programra a 2013-ig szóló költségvetés infrastrukturális fejlesztésekre fordítható részét, 80 milliárd forintot, egyben költi majd el. Jó dolog, hogy iskolát építenek, a baj, hogy az elmúlt öt-hat évben ez elmaradt - mondta a Fidesz alelnöke.

Tíz évre elosztva ez az összeg nem túl gavalléros, reálértéken a polgári kormány is körülbelül ennyit fordított a közoktatási intézmények felújítására - tette hozzá Pokorni Zoltán, aki hangsúlyozta: a pénz szétosztásának módja sérti az önkormányzati törvényt.

A politikus szerint a kormány szándéka, hogy megfossza az önkormányzatukat a pénzek felosztásáról döntő szakértők, tanácsadók megválasztásától, ezt az oktatási miniszter tenné meg helyettük.

Pokorni Zoltán szerint a tanácskorszakot idézi, hogy egy még meg sem jelent rendelet alapján az önkormányzatok kötelesek engedélyt kérni egy úgynevezett komplex szaktanácsadótól, hogy pályázhasson a forrásokra. Az iskolafenntartók - egyházak, alapítványok, önkormányzatok- szabadságát kétharmados törvény védi - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×