eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

OPNI: "Lesznek olyan betegek, akik hajléktalanszállón élik le az életüket"

A magyar pszichiátereknek fogalmuk sincs arról, hány olyan beteg lehet akár az utcán vagy hajléktalanszállókon, aki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával elveszítette az orvosát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja. Német Attila, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Ambulanciájának vezetője hozzátette: folyamatosan kerülnek elő a betegek, akiknek elfogyott a gyógyszerük és visszaestek.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 700 ezer lakost látott el, közülük körülbelül 10 százalékot érintett valamilyen pszichiátriai betegség, az elmúlt években tehát 70 ezer beteg fordulhatott meg a jogilag szeptember 30-i hatállyal megszűnő intézményben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja, a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciájának vezetője

Német Attila hozzátette: az OPNI-ban sok speciális ambulancia működött, amelyeket papíron más kórházak kaptak meg, sokszor azonban csak a feladatot vállalták át, ám az orvoscsapatok nem kerültek át a másik intézménybe.

A szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy a páciensek, akik stabil állapotban is visszajártak az OPNI-ba, ma már nem biztos, hogy megtalálják korábbi kezelőorvosukat. Biztosan vannak betegek, akik még mindig kallódnak valahol - hangsúlyozta.

Az intézet bezárása óta már eltelt annyi idő, hogy a páciensek gyógyszerszedés nélkül visszaessenek - mondta a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciájának vezetője. Hozzátette: valószínűleg lesznek olyan betegek, akik hajléktalanszállón élik le az életüket.

Lehetséges, hogy ezeket az embereket a szállóról küldik be valamelyik pszichiátriai osztályra, ám a hajléktalanellátás sem központosított, vagyis nem lehet tudni, ki hová kerül - magyarázta Német Attila.

Az OPNI-ban kezelt betegek kórlapjait sem lehet most visszakeresni, azok az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél vannak, így a páciensek új orvosai nem ismerhetik meg kezeltjeik kórelőzményét sem - mondta a szakértő.

Amióta megszűnt az intézet, a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciáján ugyanolyan ágyszámmal és ugyanakkora stábbal három és félszer annyi beteget kell ellátni, mint korábban - fűzte hozzá Német Attila.Mi lesz a sorsa?

Szeptember 30-ával szűnik meg jogilag az OPNI, a betegdokumentációk az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) egyik telephelyére kerültek. Ez történik majd azokkal az eszközökkel is, amelyeket nem sikerült eladni a börzéken - mondta az InfoRádiónak a szervezet főigazgatója.

Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: az OPNI épületében már csak kisebb javításokat és a végső adminisztrációs munkálatokat végzik. Ennek végeztével, november közepén az EKI a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek adja át az épületet.

Az EKI főigazgatója cáfolta, hogy a korábban az OPNI-ban kezelt betegekről szóló dokumentumok visszakereshetetlenek lennének.

A más kórházakba átkerült osztályokon korábban kezelt páciensekről szóló dokumentumokat megkapják a feladatott átvállaló intézmények. A többi kórlap az EKI-nél marad, és bármikor visszakereshető lesz - magyarázta Kárpáti Zsuzsanna.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×