eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kontármunkát végeztek a fővárosi útfelújításnál

Az Index birtokába került ellenőri jelentés szerint hiába végzett gyenge minőségű munkát a XVI. kerületi Mátyás király utat felújító cég, nem akarja teljesíteni a jótállási kötelezettséget.

A Népszabadság információi szerint az életveszélyessé vált és bezárt pesti Erkel Színház sorsáról öt változatban készült minisztériumi javaslat, több hónapos előkészítő munka után. A szűkebb kormánykabinet keddi ülésén végül azt megoldást választották, hogy a régit le kell bontani, és épüljön egy új, korszerűen fölszerelt, opera- és balettelőadások megtartására alkalmas Erkel. Ennek létrehozására befektetőt keresnek még az idén, legkésőbb jövő év elején. Az előterjesztés szerint a költségvetés 25 év alatt 19,2 milliárd forintot fizetne az Erkel fenntartásáért.

A Magyar Nemzet írása szerint hatalmas károkat okoz az Európai Unió államainak, hogy a legnagyobb jövedelműek bizonyos része közterhek megfizetése nélkül adóparadicsomba menti a pénzét. Az Európai Unió az úgynevezett kamat irányelvben írta elő, hogy a bankok kötelesek jelenteni az érintett adóhatóságnak, ha külföldi ügyfelüknek kamatot utalnak.
Például a magyar pénzintézet köteles információt adni a német adóhivatalnak, ha egy német állampolgár hazai betétje után kamatot kap. A tájékoztatási kötelezettség azonban csak magánszemélyek ügyleteire terjed ki.

Az Index arról számol be, hogy a fővárosi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottsága a napokban tárgyalta a XVI. kerületi Mátyás király út 2005-ben történt felújításáról szóló belső ellenőri jelentést. Az Index birtokába került a napokban elkészült belső ellenőri jelentés, amely súlyos megállapításokat tartalmaz a 2005. június-júliusban elvégzett útfelújításról. A vizsgálatot azért kellett elvégezni, mert az út minőségével kapcsolatban rengeteg panasz érkezett. A vizsgálat szerint már egy évvel a befejezés után három helyen találtak úthibákat, amelyet akkor még kijavított a kivitelező cég. Két évvel később már 60 helyen süllyedt meg az aszfalt, ami azt jelentette, hogy az út 30-40 százaléka meghibásodott addigra. A jótállás ügye 2008-ban került elő újra, amikor a kivitelezőnek benyújtották a hibalistát, és felszólították, hogy javítsa ki a körülbelül 60 úthibát. Ám a cég arra hivatkozott, hogy az egy rétegben aszfaltozott szakaszon mentesül a jótállási kötelezettség alól.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint az FBI vizsgálatot indított az esetleges pénzügyi visszaélés felderítésére, amelyek szerepet játszhattak az USA másodlagos jelzálogpiacának összeomlására. A vizsgálat a pénzügyi szektor 26 vállalatára terjed ki, amelyek között négy Wall Street-i pénzügyi cég van. A még kezdeti stádiumban lévő vizsgálat során azt akarják kideríteni, hogy nem vezették-e félre a befektetőket az érintett cégek a pénzügyi erejükre vonatkozó hamis információkkal.

A Világgazdaság szerint újabb hét nagyprojektet küld ki hétfőig Brüsszelbe jóváhagyásra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Az eddig átadott három közlekedési beruházási terv után ezúttal környezetvédelmiek kerülnek sorra. Köztük szerepel Győr és a Mecsek-Dráva-vidék hulladékgazdálkodása, a makói térség és Békéscsaba szennyvíztisztítási projektje. A hét projekt beruházási összértéke azonban együtt is alig éri el a budapesti 4-es metró megépítési költségének egynegyedét.

A portfolio.hu összeállításából kiderül, hogy egyelőre korai lenne megjósolni, milyen mélyen érinti a magyar gazdaságot a világgazdasági zűrzavar, hiszen még az sem dőlt el, hogy "csak" az utóbbi 25 év legnagyobb tőkepiaci turbulenciája, vagy a teljes pénzügyi rendszer összeomlása zajlik a szemünk előtt. Annyi azonban a most rendelkezésre álló információk alapján is egyértelműnek tűnik, hogy az első hatások megjelentek a magyar gazdaságban, a finanszírozási és a külső keresleti csatornán keresztül egyaránt. Véget ért az a korszak, hogy a gyenge hitelképességű vállalkozások a bankok sorának végigjárásával jutottak forráshoz.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×