eur:
390.93
usd:
366.73
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Négymilliárd jut az előadóművészeti törvény megvalósítására

Budapesten elengedték a szombati esti zavargások után előállított 15 tüntetőt. Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Magyarország 2012-ben tagja lehet az euróövezetnek. Volt telitalálat a hatos lottón. A nap hírei.

Budapesten elengedték a szombati esti zavargások után előállított 15 tüntetőt. A rendbontásban egy civil és öt rendőr sérült meg. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az InfoRádióban elmondta: az előállítottak többségét hivatalos személy elleni erőszakkal és garázdasággal gyanúsítják. A Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek rendezvénye ellen tiltakozók a Hősök teréről vonultak a Szabadság térre, ahol Molotov-koktélokat és macskaköveket dobáltak a rendőrök felé, ezért a hatóságok ott, majd az Izabella utcában is könnygázt vetettek be ellenük. Az okozott kár az első becslések szerint több millió forint, a közterület fenntartó munkatársai több tíz köbméter hulladékot takarítottak össze.

Csaknem 4 milliárd forintot különített el az előadóművészeti törvényben foglaltak végrehajtására az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Hiller István azután beszélt erről, hogy a fővárosi Új Színházban átadta a szakma képviselőinek a jogszabály tervezetét a Magyar Dráma Napja alkalmából. A tárca vezetője hangsúlyozta: tíznapos egyeztetés után a kormány elé terjeszti a javaslatot. A Magyar Dráma Napja alkalmából a Nemzeti Színház előtti szoborparkban leleplezték Bessenyei Ferenc szobrát, a Magyar Állami Operaház előtt pedig évadnyitó fesztivált tartanak a fővárosi színházak. A Nagymező utca Budapesti Operettszínház előtti része a Halhatatlanok sétánya nevet kapta. A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg.

Elfogadhatatlannak tartja a Nemzeti Tankönyvkiadó még állami tulajdonban lévő részének tervezett eladását a Fidesz. Az ellenzéki párt oktatási munkacsoportjának vezetője úgy vélte: a még állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazat elvesztése veszélyezteti a közoktatási fejlesztéseket, és jelentős drágulást is eredményezhet a tankönyvpiacon. Sió László emlékeztetett arra, hogy szeptember 17-én a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács arról döntött, hogy nyilvános, egyfordulós pályázaton értékesíti a tankönyvkiadó még állami tulajdonú részét.

Várakozási és parkolási tilalom lépett életbe hétfő éjfélig több budapesti útvonalon az európai autómentes nap miatt. A rendőrség közlése szerint az Európai Autómentes Nap estéjén rendezik meg a kerékpáros felvonulást Budapesten. A Critical Mass nevű mozgalom egyik szervezője az InfoRádióban elmondta: a biciklisek hétfő este fél 7-kor a Hősök teréről, 20 órakor pedig a Moszkva térről indulnak. Kürti Gábor hozzátette: a felvonulás ezúttal nem lezárt útvonalakon halad majd, ezért türelmet kért az autósoktól.

Az Európai Unió tagállamai közül először Magyarországon vezetnek be önálló küszöbértéket a szálló porra. Ezt a környezetvédelmi és vízügyi miniszter jelentette be a Fővárosi Autómentes Napon. Szabó Imre elmondta: a tárca az Egészségügyi Minisztérium szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen határozta meg - svájci mintára - a szálló por küszöbértékeinek mértékét. Hangsúlyozta: az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert, szmogriadót pedig akkor kell elrendelni, ha ez az érték 100 mikrogramm/köbméter. Szabó Imre azt mondta: a rendelet heteken belül hatályba lép.Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Magyarország 2012-ben tagja lehet az euróövezetnek. A BNP Paribas bankcsoport londoni befektetési részlege legújabb elemzésében azt közölte: az euró jövő évi szlovákiai bevezetése a térség többi államát is arra ösztönzi, hogy minél hamarabb teljesítsék az eurózónához való csatlakozási feltételeket. A szakértői elemzések szerint Magyarország 2009 második felében, 220-230 forint körüli árfolyamon léphet majd be az úgynevezett ERM-II. átváltási rendszerbe.

Az Egyesült Államokban összesen mintegy 700 milliárd dollárt fordítana az amerikai bank- és pénzügyi rendszer stabilizálására a kormány. A kongresszus a tervek szerint legkésőbb szerdán már meghozza döntését a kabinet erről szóló elképzeléseiről. A terv szerint az állam kivásárolja az egyesült államokbeli bankoknál és biztosítóknál felgyülemlett adósságokat. A kormány azért döntött a pénzintézetek megsegítéséről, mert az Egyesült Államok pénzügyi rendszere a csőd szélére került a likviditás hirtelen megszűnése miatt. A Lehman Brothers befektetési bank csődje és a Merrill Lynch eladása után csaknem teljesen megbénult az amerikai és az euróövezeti pénzügyi rendszer.

Izraelben bejelentette lemondását a korrupciós botrányba keveredett miniszterelnök. Ehud Olmert és kormánya várhatóan az új kabinet megalakulásáig ügyvezetőként hivatalban marad. A lemondás hivatalos benyújtása után az államfő várhatóan Cipi Livnit, az izraeli Munkapárt szerdán megválasztott új elnökét kéri fel kormányalakításra. A politikusnak 42 napja van az új kabinet felállítására. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokat kell kiírni Izraelben.

Csehország pakisztáni nagykövete is életét vesztette a szombati iszlámábádi pokolgépes merényletben. Az ázsiai ország fővárosában egy szálloda előtt lépett működésbe egy autóba rejtett robbanószerkezet, a támadásban 60 ember meghalt és több mint 200-an megsebesültek. Az iszlámábádi magyar konzul információi szerint magyarok nem voltak a szállóban.

Két hónapra leállítják a Genf melletti nagy hadronütköztető gyűrűt, a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, mert nagymennyiségű folyékony hélium szivárgott ki a hűtőrendszerből - közölte az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. Szakértők szerint az első protonnyalábok ütköztetése már csak 2009-ben várható. A berendezést szerdán, az üzembe helyezés után egy héttel már egyszer leállították, miután áramellátási zavar alakult ki a hűtőrendszerben, majd csütörtökön újraindították.

Volt telitalálat a hatos lottón. A Szerencsejáték Zrt. szóvivője elmondta: az egyetlen 6 találatos szelvény csaknem 3 milliárd forintot ér. Somorai László hozzátette: a mostani a harmadik legnagyobb főnyeremény a magyarországi szerencsejátékok történetében. Szólt arról is, hogy a héten 5,3 millió szelvény volt játékban, ami szintén rekordnak számít. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy hol adták fel a nyertes lottószelvényt. Hangsúlyozta: a szerencsés tippelőnek 90 napon belül kell jelentkeznie a nyereményért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×