eur:
391.33
usd:
367.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Gyakrabban lehet szmogriadó

Az EU-s tagállamok közül elsőként hazánkban vezetnek be önálló küszöbértéket a légszennyezésért leginkább felelős szálló porra - jelentette be az Autómentes Napon Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A zöldtárca az egészségügyi tárca szakértőivel és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen határozta meg - svájci mintára - a szálló por küszöbértékeinek mértékét. E szerint az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert.

Riasztási kötelezettség akkor áll fenn, ha ez két egymást követő napon eléri a 100 mikrogrammot és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A rendelet heteken belül hatályba lép. A riasztási kötelezettség bevezetése rábírhatja az önkormányzatokat, hogy tegyenek komolyabb lépéseket a hosszabb távon ható légszennyezettséget csökkentő intézkedések bevezetésére.

A határérték túllépése esetén elsősorban az autóforgalom valamilyen korlátozása lehetséges például a hétvégeken, egyes útvonalakon. Hosszú távon megoldás a lakossági fűtés további korszerűsítése, vagy a nagy teherforgalmat elterelő utak építése - magyarázta a tárcavezető.

Az új küszöbértékek alapján az önkormányzatoknak át kell dolgozniuk a szmogriadó terveket és várhatóan gyakrabban kell majd azokat elrendelni, a lakosság egészségének védelmében.

Magyarországon eddig csak a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára vonatkozó tájékoztatási és riasztási küszöbérték létezett. A fűtési rendszer korszerűsítésével visszaszorult a szén-tüzelés, így a kén-dioxid értéke soha nem lépte át a határértéket. A szálló porra viszont önálló küszöbértékek nem léteztek, így nem is lehetett szmogriadót elrendelni.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×