eur:
390.26
usd:
365.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A gyermekvállaláson és a foglalkoztatáson múlik a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

Előrejelzések szerint 2050- re 8,9 millióra csökken Magyarország lakossága. A KSH Népességtudományi Kutató Intézetének igazgatója elmondta: 400 ezer gyermekkel született kevesebb az elmúlt 18 évben. Spéder Zsolt hozzátette: ha nem nő a gyermekvállalási kedv, akkor a helyzet nem fog változni, és az időskorúak aránya kétszeresére nőhet.

A pénteken bemutatott Európai Társadalmi jelentés című tanulmánykötetből kiderül: 2050-re Magyarország népessége 12 százalékkal, 8,9 millió főre fog csökkeni, az időskori eltartottsági ráta pedig, amely 2004-ben 22,6 százalék volt, 48 százalékra növekszik.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutató Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a 8,9 millió optimista előrejelzés, mert több szakértő inkább 8,4 és 8,6 millió közé teszi Magyarország lakosságának számát 40 év múlva.

Spéder Zsolt szerint a csökkenés mértéke főképp attól függ, hogy növekszik-e a gyermekvállalási kedv vagy sem. Ugyanakkor hangsúlyozta: radikálisan nem fog javulni a helyzet 2050-re, mivel az elmúlt 18 évben 400 ezer gyermekkel született kevesebb, és ezt már nem lehet bepótolni.

Nagy gondot fog okozni négy évtized múlva a 65 és annál idősebb korosztály aránya, mert az előrejelzések szerint a társadalom 48 százaléka tartozik majd ehhez a réteghez - 2004-ben az arányuk még csak 22,6 százalék volt.

Ez a növekedés nem okozna problémát, ha minden idős megtermelné és befizetné a saját nyugdíját - mondta Spéder Zsolt, aki szerint azonban most kicsi az a generáció, amely megtermelné a nagyobb generáció nyugdíját.

A szakember úgy véli: az, hogy eltartható lesz-e az öregedő társadalom, nagyban függ a foglalkoztatási rátától. Ha ugyanis a jelenlegi 55 százalékos arány helyett elérjük a nők körében a 70 százalékos európai foglalkoztatási célt, akkor nem jelent majd akkora gondot az időskorúak arányának megkétszereződése.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×