eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tizenkét rendzavarót állítottak elő - a nap hírei

Könnygázt vetett be a rendőrség a fővárosi rendzavarók ellen, 12 embert előállítottak. Egymás elfogadásának fontosságáról beszélt a miniszterelnök a Magyar Demokratikus Charta Kossuth téri rendezvényén. Pakisztánban legalább 60-an meghaltak, amikor autóba rejtett pokolgép robbant egy luxusszálloda bejáratánál. A nap hírei szeptember 20-án.

Budapesten egy civil és három rendőr megsérült a kora esti rendzavarásokban. Tafferner Éva, BRFK szóvivője arról számolt be, hogy 12 embert állítottak elő a zavargások helyszíneiről. A rendbontás nem sokkal nyolc óra előtt véget ért, de a budapesti rendőrfőkapitány által korábban elrendelt fokozott ellenőrzésekre - a többi között igazoltatásokra -, továbbra is számítani kell. A Magyar Demokratikus Charta rendezvénye elleni tiltakozók a Hősök teréről vonultak a Szabadság térre, ahol könnygázt vetett be a rendőrség. A rendbontók az Andrássy úton és az Oktogon környékén is padokat törtek szét és autókat is megrongáltak. Megtámadták a Magyar Demokratikus Charta Kossuth téri rendezvényéről haza tartókat is.

Az összefogásról és egymás elfogadásáról beszélt a miniszterelnök a Magyar Demokratikus Charta Kossuth téri rendezvényén. Gyurcsány Ferenc a több ezer fős tömeg előtt úgy fogalmazott: olyan Magyarországon szeretne élni, ahol mindenki bátran vállalhatja önmagát és véleményét. A megmozduláson Demszky Gábor főpolgármester a félelem nélküli mindennapok fontosságát hangsúlyozta. A rendezvényhez a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma által szervezett megmozdulás résztvevői is csatlakoztak. A társadalmi kirekesztés elleni fellépést szorgalmazó Magyar Demokratikus Charta létrehozását, újjáélesztését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a július elejei melegfelvonuláson kirobbant zavargások után.

A Fidesz szerint a kormány a demokratikus politizálás eszköztárán kívül eső módszerekkel próbálja meghosszabbítani hatalmát, vagy legalábbis elérni, hogy a ciklus végéig kormányon maradjon. Navracsics Tibor egy budapesti rendezvényen példaként említette, hogy a kabinet ellenségként kezeli az ellenzéki pártokat és befolyásának megőrzéséhez a titkosszolgálatokat is felhasználja. --- Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában közölte: nem a kabinet, hanem éppen a Fidesz próbál válsághangulatot kelteni.

Az MDF egyetért az SZDSZ által javasolt költségvetési kiadási maximummal és minden támogatást megad ahhoz, hogy a törvényt elfogadják a parlamentben. Dávid Ibolya pártelnök hangsúlyozta: cserébe azt kérik, hogy a szabaddemokraták az Országgyűlés számára benyújtott javaslatukban részletesen indokolják meg, hogy miért van szükség a törvényre. - Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke pénteken jelentette be, hogy pártja az állami túlterjeszkedés megakadályozását szolgáló törvényjavaslatot nyújt be a parlament elé.A francia gazdasági jelenlét oroszországi erősítéséről beszélt a francia miniszterelnök Szocsiban. Francois Fillon és Vlagyimir Putyin kormányfő a francia-orosz kormánybizottsági ülésen tárgyalt az együttműködésről. Az orosz miniszterelnök szerint hamarosan megkezdődheznek a közös beruházások. A francia kormányfő egyúttal közölte: októberben folytatódhatnak az Európai Unió és Oroszország közötti tárgyalások, amelyeket az orosz-grúz konfliktus miatt függesztettek fel.

Pakisztánban legalább 60-an meghaltak és több mint 100-an megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant egy luxusszálloda bejárata előtt. Az iszlámábádi magyar konzul információi szerint magyarok nem voltak a szállóban. A feltehetően öngyilkos akciót Iszlámábád központjában hajtották végre. A merénylet nem sokkal azután történt, hogy Aszif Ali Zardari, az ország új elnöke beszédet mondott a parlamentben. Egy indiai hírtelevízió szerint a merényletet az al-Kaidához közelálló iszlám szélsőséges szervezet vállalta magára.

Dél-Afrikában a kormánypárt kérésére lemondott posztjáról az ország államfője. Thabo Mbeki 1999 óta töltötte be az elnöki tisztséget és 2004-ben másodszor is megválasztották, de pozíciói a párton belül már tavaly meggyengültek, decemberben pedig elvesztette a pártelnöki tisztséget Jacob Zuma ellenében. A párt országos végrehajtó bizottsága most azt közölte: a politikus a belpolitikai helyzettől függetlenül folytatja a közvetítést a zimbabwei konfliktusban.

Kínában elrendelték a tejtermékek széleskörű ellenőrzését. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai áruk importját, míg Japán és Hongkong kivonta ezeket a termékeket a szupermarketet polcairól. A mérgezett tejpor eddig 4 csecsemő halálát és több mint 6 ezer kisgyerek megbetegedését okozta Kínában.

Münchenben megnyílt a világ legnagyobb népünnepélyének tartott sörfesztivál, az Oktoberfest. Az október 5-ig tartó rendezvényre több mint 6 millió vendéget várnak. A rendezők arra számítanak, hogy az idén a tavalyi 6 millió 700 ezer korsónál is több sör fogy majd. Bajorországban éppen a fesztivál közepén szeptember 28-án rendezik a tartományi parlamenti választásokat.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×